Leküzdötte Kelet-Közép-Európa kihívásait az Allianz
2013.08.12
2013 elsõ félévében az Allianz a számos kihívást tartogató gazdasági környezet és a heves idõjárási viszonyok ellenére meggyõzõ eredményeket ért el a közép- és kelet-európai régióban. A teljes díjbevétel 1780 millió euró, ami az elõzõ év elsõ félévének 2053 millió eurós eredményéhez képest 13,3 százalékos csökkenést jelent. A jelenség hátterében jórészt a lengyel megtakarítási piac megszûnéséhez vezetõ új szabályozás áll. Az Allianz 123 millió eurós mûködési eredményt ért el a közép- és kelet-európai régióban. Ez alacsonyabb az elõzõ év elsõ félévének 128 millió eurós eredményénél, azonban a kihívások tükrében még így is meggyõzõ teljesítményt jelent.

Az elsõ negyedévi magabiztos kezdést követõen 2013 második negyedévét régió-szerte jelentõsen befolyásolták az idõjárási események. Csehországban fõként a súlyos áradások, míg Magyarországon és Lengyelországban a komoly viharok jelentettek kihívást, Szlovákia pedig az elmúlt 50 év legkeményebb telén van túl.

Az Allianz Hungária bruttó díjbevétele 2013 elsõ félévében 75,4 milliárd forintot tett ki az elõzõ év hasonló idõszakának 80,5 milliárd forintos díjbevételéhez képest. Mûködési eredménye 1,7 milliárd forintról 3,5 milliárd forintra növekedett, ez a kiugró növekedés azonban annak tudható be, hogy a társaság 2012-ben pénzintézeti különadó teljes összegét lekönyvelte az év elsõ felében. A nem idõarányos különadótól megtisztított mûködési eredménnyel szemben azonban csökkenést mutat a 2013. elsõ félévi mûködési eredmény, amiben a természeti katasztrófák kiemelkedõen magas száma jelentõs szerepet játszott. „A kedvezõtlen piaci körülményekhez képest, és negatív tényezõk hatása ellenére vállalatunk továbbra is megfelelõ tartalékokkal rendelkezik és stabil a tõkehelyzete, így kedvezõ helyzetben van ahhoz, hogy továbbra sikeresen átvészelje a még elõttünk álló gazdasági kihívásokat” - emelte ki Kisbenedek Péter, az Allianz Hungária Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Vagyon- és felelõsségbiztosítás / nem-életbiztosítási üzletág

2013 elsõ hat hónapjában a közép- és kelet-európai vagyon- és felelõsségbiztosítási üzletág 1274 millió eurós bruttó díjbevételt könyvelhetett el, ami a régió számos országában uralkodó éles árverseny és a nehéz gazdasági körülmények dacára az elõzõ év azonos idõszakának 1272 millió eurós eredményéhez képest emelkedést jelent.

A jellemzõ regionális helyzet alól kivétel Oroszország, ahol 2013 elsõ félévében az elõzõ évi 360 millió euróhoz képest 11 százalékkal, 400 millió euróra nõtt a bruttó díjbevétel. A növekedés hátterében az Allianz gépjármû- és egészségbiztosítási üzletágának jelentõs terjeszkedése húzódik.

2013 elsõ félévében a mûködési eredmény 16,9 százalékkal, 59 millió euróra csökkent, szemben az elõzõ évben elért 71 millió euróval. 2012 elsõ hat hónapjának eredményeit kedvezõtlenül befolyásolta a magyarországi pénzintézeti különadó idõzítésének módosítása, mivel a teljes évi adót már a félév végén könyvelni kellett. Az intézkedés a vagyon- és felelõsségbiztosítási szegmensben 6 millió eurós, az élet- és egészségbiztosítási szegmensben 3 millió eurós csökkenést idézett elõ a mûködési eredményben. Ugyanebben az idõszakban a kombinált hányad 2,1 százalékponttal 100,2 százalékra emelkedett, ami fõként a fent említett megnövekedett kárbejelentéseknek és a magyar és orosz vállalatok gépjármû kártartalékai felülvizsgálatának köszönhetõ.

A közép-európai áradások nyomán keletkezett kárigények száma egyedül Csehországban meghaladta a háromezret. Ügyfeleink minél gyorsabb kiszolgálása érdekében a környezõ országok kárfelmérõi is a helyi munkatársaink segítségére siettek, így idõközben az árvízkárok több mint 80 százalékát sikerült felmérnünk.

„Több pilléren nyugvó regionális jelenlétünk értéke nyilvánvaló” – fejtette ki Bruce Bowers, az Allianz közép- és kelet-európai regionális vezérigazgatója. „Ugyan eggyes területeken kedvezõtlen körülményekkel kell szembenéznünk, másutt jellemzõ erõsségeinknek köszönhetõen továbbra is jó úton járunk. Az Allianz továbbra is kifejezetten jól pozícionált vállalat, mint ahogy azt az áradások idején tanúsított helytállásunk is bizonyította. Nagyon büszke vagyok az érintett országokban dolgozó munkatársainkra, akik gyorsan és professzionálisan kezelték az ügyfelektõl érkezõ bejelentéseket.”

Az Allianz Hungária nem-életbiztosítási üzletágának díjbevétele 2013 elsõ felében 43 milliárd forintra csökkent az elõzõ évi 51,5 milliárd forintjához képest, mûködési eredménye pedig 2,4 milliárd forintot tett ki.

A gépjármû-felelõsségbiztosítási és a Casco piac zsugorodásának hátterében továbbra is a mindkét területen tapasztalható kiélezett piaci verseny, valamint a Casco ágazat célpiacának számító új gépjármû értékesítés alacsony szintje áll. Az átgondolt díjpolitika következtében azonban a portfólió csökkenése egyik ágazat esetében sem járt minõségi romlással. A kár- és költségmutatók GFB esetében stabil, Casco-nál pedig javuló tendenciát mutatnak, melyben a költséghatékony e-termékek folyamatos térnyerése is szerepet játszik. A negatív tendenciákra válaszul társaságunk a tavalyi évben 2 rész-casco szolgáltatást is bevezetett a GFB mellé köthetõ kiegészítõ biztosítások közé: a lopás és elemi kár kockázatokra köthetõ Bázis Casco-t, és az okozói töréskárokhoz kapcsolódó Kiegészítõ Törés Casco-t, ami az ügyfelünk hibájából másik gépjármûvel való ütközés során a saját gépjármûjében keletkezett károkat téríti. Ezek a termékek valódi fedezetet nyújtnak valós kockázatokra, és ezzel a kiegészítõ biztosítások között újdonságok a magyar casco piacon.

Az elsõ félévben szinte az összes jelentõsebb természeti kár (hó-nyomás, földrengés, viharok, árvíz) elõfordult, mely rányomta bélyegét a lakossági vagyon ágazati technikai eredményére. A jelentõs mennyiségû, több mint 13.500 darab bejelentett kár ellenére, a tömegkárok gyors rendezésére kifejlesztett Synaptel okostelefonos alkalmazás használatával az Allianz Hungária a bejelentéstõl számítva átlagosan három nap alatt rendezte ügyfeleinek természeti kárait.

Az Allianz Hungária vállalati üzletága 2013 elsõ félévében a továbbra is nehéz piaci környezetben folytatta tevékenységét. Az elsõ félév eredményeire rányomta a bélyegét a tény, hogy néhány nagy díjvolumenû szerzõdés kikerült társaságunk kezelésébõl.

A biztosítási adó jelentõsen terheli az ágazatok igazgatási költségeit, azonban a körültekintõ költséggazdálkodásnak és a kiegyensúlyozott, jó kárhányadú portfoliónak köszönhetõen a vállalati biztosítási üzletág továbbra is eredményes. Külön ki kell emelni a mezõgazdasági ágazat teljesítményét, a növekedés fõ motorjának 2012-höz hasonlóan továbbra is a támogatott növénybiztosítás bizonyult.

Élet- és egészségbiztosítás

2013 elsõ félévében Lengyelországban olyan korlátozó szabályozás lépett életbe, amely lényegében a helyi megtakarítási piac végét jelenti. Ennek eredményeként 220 millió euróval csökkent a lengyelországi statutory (befektetési típusú termékeket is tartalmazó) díjbevétel, és ugyancsak ez okozta a teljes élet- és egészségbiztosítási üzletág azonos típusú díjbevételének 282 millió eurós csökkenését, ami egy év alatt 730 millióról 448 millió euróra csökkent.

A bevételkiesés ellenére 2013 elsõ félévében a 2012-es év azonos idõszakában elkönyvelt 38 millió euróról 42 millió euróra nõtt a mûködési eredmény.

Mint Bruce Bowers elmondta: „Noha a térségben további változások várhatók, egy valami változatlan: a régió elöregedõ társadalmaiban az emberek anyagi biztonságra vágynak idõs napjaikra. Így, bár Lengyelországban egy csekély profitot jelentõ rövid távú termék esetében csökkenést tapasztaltunk, hosszú távon továbbra is igény mutatkozik a köztudatban erõs, biztonságos szolgáltatóként számon tartott Allianz életbiztosítási termékeire.”

Az Allianz Hungária Zrt. élet- és egészségbiztosítási üzletágának 32,4 milliárd forintos díjbevétele több mint 10 százalékkal emelkedett a 2012-es év azonos idõszakához képest, ami annak köszönhetõ, hogy az egyszeri díjas életbiztosítások eladására irányuló kampány sikere felülmúlta az elõzõ évit. Biztatóan alakulnak továbbá az elsõsorban közép-, és hosszú távú megtakarításokra irányuló, folyamatos díjas biztosításokból származó díjbevételek is. A 2013. elsõ félévi mûködési eredmény elérte az 1,1 milliárd forintot, ami jelentõs növekedést jelent a 2012-es mélyponthoz képest, sõt a 2011-es hasonló adatokat is meghaladja, azonban az aktuális gazdasági környezet miatt továbbra is elmarad a válság elõtti eredményességtõl.

Nyugdíjpénztár és vagyonkezelés

A 2013-as év elsõ félévében Közép- és Kelet-Európában tovább növekedett és továbbra is vezetõ az Allianz nyugdíjpénztári és vagyonkezelési szegmense. A kezelt vagyon nagysága 2013 júniusának végén elérte a 9 milliárd eurót, szemben a 2011. év végén kezelt 8 milliárd euróval. A növekedést elõsegítette az Allianz horvátországi, csehországi és romániai tagvállalatainak növekvõ tõkebeáramlása. A mûködési bevételek több mint 8 százalékkal emelkedtek 2012 elsõ félévéhez képest, és elérték a 36,4 millió eurót. A 2013-as elsõ félév mûködési eredménye 0,3 millió eurós emelkedéssel 16,5 millió euróra nõtt.

„A változatos eredmények a térség sokszínûségét tükrözik. Jól kiegyensúlyozott portfóliónknak köszönhetõen sikerrel állunk ellen az általános gazdasági viszontagságoknak és felelünk meg a változatos helyi piaci igényeknek. Ennek bizonyítéka a nyugdíjpénztári és vagyonkezelési üzletág bizonyos területein elért, folyamatos mérhetõ növekedéssel járó jelentõs fejlõdés, amely ügyfeleink irántunk való bizalmát és vállalatunk megbízhatóságát jelzi” – emelte ki Manuel Bauer, az Allianz SE növekedési piacokért felelõs igazgatósági tagja.