Főként a 40 felettieknek van teljeskörű lakásbiztosítása
2020.02.25

A megkérdezettek kétharmada - 64 százaléka - átlagosnak tartja a lakhelyén a közbiztonságot, mindössze 7 százalék szerint rosszabb a helyzet az átlagosnál. Budapesten azonban sokkal pesszimistábbak: a lakók negyede gondolja így – derül ki a K&H biztos jövő felmérésből. A megkérdezettek 25 százaléka szerint kevesebb betörés történt az elmúlt években. A háztartás vagyonának megóvásában pedig a biztosításé a főszerep, az emberek négyötödének van lakásbiztosítása.

A K&H biztos jövő felmérésének eredményei szerint kedvezőnek mondható a helyzet, mivel a 30-59 éves magyarok mindössze 7 százaléka mondta azt, hogy olyan településen él, ahol szerintük átlag alatti szinten van a közbiztonság. A többség – 64 százalék – átlagosnak, 27 százalékuk viszont átlag felettinek mondta a környéke közbiztonságát. Az országon belül azonban vannak eltérések: Budapesten érezték legtöbben az átlagnál rosszabbnak a helyzetet, a megkérdezettek 15 százaléka volt ezen a véleményen. A nyugati megyékben ugyanakkor 34 százalékos volt az átlagnál jobb közbiztonságról beszámolók aránya.

Hogyan állnak a betörésekkel?

A kutatásból az is kiderül, hogy a megkérdezettek 25 százaléka szerint az elmúlt években javulás történt a lakásbetörések szempontjából, azaz csökkent ezek száma a környéken. Erről leginkább a keleti megyékben és a kisebb településeken élők számoltak be. 35 százalék szerint nem változott, míg 7 százalékuk szerint romlott a helyzet. Igaz, a lakásbetörések alakulását a megkérdezettek harmada nem tudta megítélni.

Véd a biztosítás

A különböző káresemények által okozott veszteségekkel - például a természeti csapásokkal vagy a betörésekkel - szemben a legtöbben lakásbiztosítással védekeznek, a megkérdezettek több mint 80 százaléka rendelkezik ilyen biztosítással. A válaszadók többségének, 66 százalékuknak az ingatlanra és az ingóságokra is – például műszaki és elektronikai berendezésekre – kiterjedő lakásbiztosítása van. Érdekes, hogy ez leginkább a 40 év felettiekre jellemző. Kizárólag az ingatlant „biztosítók” aránya 9 százalékos, 4 százalék pedig csak az ingóságokra kötött biztosítást. A lakásbiztosítás hiányát egyébként a legtöbben azzal magyarázták, hogy nem saját lakásban élnek, de 18 százalék túl drágának tartja a biztosításokat, 10 százalék pedig úgy gondolja, hogy nincs rájuk szüksége.