A Generali biztosíthatja a fegyveres szerveket
2013.09.19
2013 õszétõl a Generali biztosíthatja a fegyveres szervek hivatásos és közalkalmazotti állományát. A Magyar Rendvédelmi Karral kötött keretszerzõdés értelmében a társaság 13 területre kiterjedõ kedvezményes egyéni jogvédelmi biztosítást, illetve magánemberi és munkavállalói felelõsségbiztosítást kínál a Kar ezt igénylõ tagjainak. Ez az új Munka Törvénykönyve szigorúbb szabályai miatt komoly anyagi tehertõl mentheti meg a gondatlanságból kárt okozó dolgozót. A megállapodásnak köszönhetõen az állomány tagjai továbbá kedvezményesen köthetnek lakás-, élet- és balesetbiztosítást, valamint kötelezõ gépjármû-felelõsségbiztosítást.

Széles körû egyéni jogvédelmi és felelõsségbiztosításra, valamint kedvezményes lakás-, kgfb, élet- és balesetbiztosításra kötött keretszerzõdést a Generali Biztosítóval a Magyar Rendvédelmi Kar az érdekképviseletébe tartozó fegyveres szervek tagjai számára. A biztosító a szerzõdés értelmében 2013. augusztus közepétõl kedvezõ díjtételek mellett kínál védelmet a Büntetés-végrehajtás, a Hivatásos Katasztrófavédelem, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, a Polgári Nemzetbiztonsági Szolgálat, a Rendõrség, valamint az Országgyûlési Õrség összesen 78 ezer tagja számára.

A rendvédelmi szervek munkája nagy felelõsséggel, stresszel jár, gyakran veszélyes is, a tagok nagy munkaterhelés mellett dolgoznak. Ilyen körülmények között könnyen elõfordulhat, hogy munkavégzés közben gondatlanul kárt okoznak a munkáltatónak, vagy valamilyen szabályszegést követnek el. Az Új Munka Törvénykönyve lényegesen szigorította a munkavállalók kártérítési kötelezettségét az ilyen esetekre, így míg korábban a gondatlan károkozásért legfeljebb másfél havi távolléti díjával felelt a munkavállaló, most ez a négyhavi összeget, súlyos gondatlanság esetén pedig a teljes kár mértékének megfelelõ összeget is eléri. Egy ilyen nagy összeg könnyen ellehetetlenítheti a munkavállaló családjának életét, ezért nagy segítséget jelenthet a rendvédelmi szervek tagjainak, hogy most kedvezményesen igénybe vehetik a Generali munkavállalói felelõsségbiztosítását, mely ilyen esetben helytáll helyettük.

Részben ezt egészíti ki az ugyancsak kedvezményesen köthetõ egyéni jogvédelmi biztosítás. Ennek keretében ugyanis jogi tanácsot, peres vagy peren kívüli képviseletet kérhetnek, illetve a biztosítási összeg erejéig az eljárási költségek alól is mentesülhetnek a tagok. Ez azonban nem csak munkajogi vitákban vehetõ igénybe, hanem a mindennapi élet során elõforduló olyan helyzetekben is, mint egy autóbaleset miatti jogi vita, ingatlannal kapcsolatos érdeksérelem vagy örökösödési vita – összesen 13 féle jogterületen, illetve élethelyzetben.

„Sajnos nem ritka eset, hogy a rendvédelmi szervek tagjai munkájuk végzése közben jogi vitába keverednek a lakossággal, vagy akaratukon kívül kárt okoznak, azonban ez gyakran elkerülhetetlen velejárója a tevékenységüknek. A Parlamenti Õrség tagjainál például elõfordulhat, hogy feljelentik õket méltánytalan átkutatás miatt, vagy a rendõröknél, hogy egy-egy intézkedés során az esetlegesen összetört autók miatt tartoznak kártérítési felelõsséggel. Az ilyen hibák utáni felelõsségre vonás komoly terhet jelenthet a rendvédelmi dolgozók számára, ezért nagy segítséget jelenthet nekik a jogvédelmi és felelõsségbiztosítás. Jól mutatja ezt, hogy az elsõ hónapban már 400-an jelezték igényüket a kedvezményes lehetõséggel kapcsolatban ” – nyilatkozta Hajas Gábor, a Generali vagyonbiztosítási igazgatója.

A Generali már nem elõször szerzõdik állami szervvel jogvédelmi és felelõsségbiztosítás szolgáltatására. 2011. óta az Országos Mentõszolgálat egészségügyi felelõsségbiztosítását kezeli, míg idén februárban a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Igazgatósága választotta dolgozóinak kollektív jogvédelmi és munkavállalói felelõsségbiztosítójának.