A cégek többsége nem rendelkezik üzemszüneti biztosítással
2020.03.19

Az Egyesült Királyságban a legtöbb vállalkozás nem rendelkezik biztosítási védelemmel arra az esetre, ha a koronavírus miatt kénytelen beszűntetni tevékenységét – figyelmeztetett a brit biztosítók szövetsége (ABI). Sajnos nincs ez másként hazánkban sem.

Európa számos országában rendeltek már el éttermek, bárok, kulturális intézmények számára kötelező zárva tartást, de nem csak a hatóságilag elrendelt esetekben kényszerülnek tevékenységük leállítására cégek.

A kényszerített bezárások esetében azok a cégek, amelyek biztosítási fedezettel rendelkeznek, kártérítésre számíthatnak biztosítóiktól. A brit biztosítók szövetsége (ABI) közleménye szerint azonban kifizetések nem kerülnek végrehajtásra kényszerített bezárásra történő hatósági felszólítás nélkül, azonban ez a cégek többségének az Egyesült Királyságban amúgy sem releváns, mivel igen kevesen rendelkeznek fedezettel járvány miatti üzemszünet esetére.

A hagyományos üzemszüneti biztosítások ugyanis – melyet a legtöbb vállalkozás megköt – nem foglalják magukban a hatóságok általi kényszerítő bezárást, mivel ezek többsége az cég vagyontárgyait érintő fizikai károk, illetve az ezek eredményeként bekövetkező üzemleállás esetén térít.

A nagyobb vállalatoknak is csak töredéke az, amelyik kiterjesztett fedezettel rendelkezik a fertőző betegségek miatti üzemszünet esetére.