Világjárványok kockázatait nem viselhetik egyedül a biztosítók
2020.04.03

A biztosítási piac korlátjaira hívta fel a figyelmet a mostani járványhelyzet. A jövőben új pandémiás biztosítási megoldásokra van szükség – véli a brit biztosítótársaságokat tömörítő szövetség (ABI).

A globális biztosítási ágazat össztűz alá került az utóbbi hetekben, hónapokban, mivel a legtöbb vállalati üzemszünet-biztosítás nem nyújt fedezetet a fertőző betegségek miatti üzemszünetre, amelyek igen, azok is kizárják az ismerten vírusok okozta, így a Covid-19 megbetegedéseket.

A brit biztosítási piacon elérhető vállalati biztosítások általában a napi kockázatok ellen nyújtanak védelmet, például az ingatlanokat ért károkra, a jármű balesetekre, a szállítói mulasztásokra, vagy a dolgozók baleseteire. Tavaly az Egyesült Királyságban a vállalkozások ilyen típusú kártérítései 7,8 milliárd fontot tettek ki.

Világjárványok esetén szinte mindenki egyidejűleg érintetté válik, amire gyakorlatilag lehetetlen biztosítást kötni állami támogatás nélkül, mivel olyan mértékű biztosítástechnikai tartalékot kellene képezniük a biztosítóknak, ami az ügyfelek számára megfizethetetlen díjat eredményezne.

A biztosítási ágazat nem elmulasztja ügyfeleinek támogatását, ilyen helyzetekben egyszerűen csak az államok lehetnek a végső segítségnyújtók. Éppen ezért a pandémiás biztosítások esetén is állami részvételére lenne szükség, hasonlóan az egyéb speciális kockázatok kezelésére létrehozott biztosításokhoz, mint amilyen a terrorizmus, a természeti katasztrófák, vagy a nukleáris kockázatok fedezete, amelyek egyébként nem lennének biztosíthatók. Éppen ezért, amint az élet visszatér a normális kerékvágásba, el kell gondolkodni arról, hogy miként lehetne hatékonyabban biztosítani a globális gazdaságot világjárványok ellen – véli a brit biztosítási szövetség vezetője.

A 21. században, amikor az emberek mozgása, a kereskedelem és a fertőző betegségek szorosabban kacsolódnak egymáshoz, mint az emberiség történetében bármikor, nyitottnak kell lennünk új módszerekre, melyekkel megvédhetjük gazdaságainkat a jövőbeli járványok kockázataitól. Az államnak az élére kell állnia ezen erőfeszítéseknek, valamint a biztosítóknak is részt kell venniük ebben. Amennyiben a világjárványok a jövőben rendszeres visszatérői lesznek életünknek, el kell kezdenünk beszélni arról, hogyan lehet a vállalkozásokat és az egyéneket jobban megvédeni velük szemben – véli az ABI.