Az Aegon átveszi az EMABIT egyes üzletágait
2020.04.08

A CIG Pannónia kiszáll a nem-életbiztosítási piacról az érdekeltségét, a CIG EMABIT-ot sújtó olaszországi veszteségek és a leányvállalat tőkegondjai miatt. A több mint 100 ezer szerződéssel és 6 milliárdos állománydíjjal bíró magyarországi állományokat a ma reggeli bejelentés szerint az Aegon veszi át ismeretlen áron – írja a Portfolio.hu.

A CIG Pannónia bejelentette, hogy leányvállalata, a CIG EMABIT magyarországi vagyon, felelősség, szállítmányozás, fuvarozás és gépjárműbiztosítási üzletágait állományátruházás keretében - az MNB engedélyének függő hatályával - értékesíti.

100 ezer darab szerződést meghaladó, közel 6 milliárd Ft állománydíjú portfólió értékesítésére a leányvállalat szavatolótőke helyreállítási tervének keretében kerül sor. A menedzsment további lépéseket készít elő az elvárt szavatolótőke biztosítására az MNB által elrendelt új helyreállítási terv keretén belül.

Az érintett ügyfelek szerződései változatlan feltételekkel tovább élnek, az állományok átadásával kapcsolatban nekik külön teendőjük nincs. A továbbiakban – a felügyeleti jóváhagyást követően – az ügyfelek az Aegon Magyarország Általános Biztosító Zrt.-től kapnak tájékoztatást.

A mostani döntés nem érinti az EMABIT anyavállalatának, a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt-nek a működését és pénzügyi stabilitását. Az Életbiztosító Szolvencia II szerinti szavatolótőke-megfelelése továbbra is kiemelkedően magas, 343 százalék – közölték.

Nem először köt üzletet a CIG EMABIT az Aegonnal, portfóliótisztítása keretében már több alkalommal is számíthatott a holland tulajdonú biztosítóra, ugyanakkor az eladási árat egyik esetben sem közölték:

Korábban is vett már át állományokat az Aegon a CIG EMABIT-tól: 2014-ben a lakossági állományát, 2017-ben a kgfb, társasház- és lakásbiztosítási állományát.