Horvátországban és Szerbiában terjeszkedik az Uniqa
2013.10.28
Ausztria második legnagyobb biztosítója megállapodást kötött múlt héten a Baloise Holdinggal a horvát és szerb üzletágainak 75 millió euróért történõ megvásárlásáról – közölte a Bloomberg hírügynökség.

Svájc harmadik legnagyobb biztosítója 30 millió svájci franknyi egyszeri veszteséggel számol a tranzakció nyomán – közölte a Baloise. 2011 novemberében a svájci biztosító leértékelte a Basler Osiguranje Zagreb horvát egységét, miután újraértékelte a társaság növekedési kilátásait. Tavaly pedig azt közölte, hogy a szerb egység, a Basler osiguranja várhatóan 2014-ben lesz nullszaldós. A két leányvállalat tavalyi együttes üzleti volumene 68,4 millió frank volt a Baloise jelentése szerint.

A horvát és szerb vállalatok értékesítését a zürichi székhelyû Vontobel elemzõje ésszerû lépésnek nevezte a Baloise részérõl, hiszen soha nem érték el a célul kitûzött eredményeket. Az eladással a svájci biztosító a német részleg szerkezetátalakítására tud koncentrálni, ahol mintegy 400 fõ, vagyis a létszám 20%-os leépítésére készülnek.

Az Uniqa és a Baloise arra számítanak, hogy 2014 elsõ negyedévében lezárják a tranzakciót, amely jelenleg az illetékes versenyfelügyeleti szervek jóváhagyására vár.

Az Ausztriában és Kelet-Európában a Vienna Insurance Grouppal versenyzõ Uniqa azt tervezi, hogy 2020-ra megduplázza ügyfelei számát az egykori kommunista országokban történõ terjeszkedéssel. Az Uniqa vezére, Andreas Brandstetter szeptemberben azt mondta, hogy 1 milliárd dollárnyi tõkeemelését közepes méretû vállalatok vásárlására kívánja fordítani a 15 kelet-európai piac bármelyikén.