Szorosabb ellenõrzés kell a biztosításhoz kapcsolt értékpapírok piacán!
2013.12.19
Az Európai Unió biztosítási felügyeleti szerve szerint szorosabb felügyeletre lenne szükség a biztosításhoz kapcsolt értékpapírpiacon (ILS), melyen robbanásszerû növekedés zajlik.

Az Európai Biztosítás-és Foglalkoztatóinyugdíj-felügyeleti Hatóság (EIOPA) legutóbbi pénzügyi stabilitási jelentésében azt írja, hogy a biztosításhoz kapcsolódó értékpapírok kibocsátása csúcsot döntött 2007 óta, amely igen nagy tõkebeáramlást tesz lehetõvé az szektorba.

A piacon található értékpapírosított termékek mögött is különbözõ eszközök „pool”-jai állnak, így téve ezeket az eszközöket kereskedett termékekké. Ezek az eszközök az biztosítási értékpapírok esetén értelemszerûen biztosítások. Ezek egyfajta alternatív kockázat-átruházási eszközök, hatékony módjai a nagyon valószínûtlen, alacsony gyakorisággal elõforduló és rendkívül súlyos természeti katasztrófákra vonatkozó biztosítási kapacitás növelésének.

A biztosítók, viszontbiztosítók és vállalkozások számára a kötvények minimális partner-hitelkockázat mellett nyújtanak többéves védelmet a természeti katasztrófákkal szemben. A befektetõk számára a kötvények a diverzifikálás és a portfoliókockázat-csökkentés lehetõségét kínálják, mivel a kötvény-nemteljesítés nem korrelál a legtöbb egyéb értékpapír nemteljesítésével.

Az ILS-ek közé tartoznak a katasztrófa kötvények is, melyeket a viszontbiztosítók használnak a katasztrófa kockázatok tõkepiacon történõ szétterítésére – állítja jelentésében az EIOPA. Az európai hatóság szerint a biztosítási felügyeleteknek szorosan figyelemmel kellene kísérni az ILS-piac fejleményeit, különösen ezen pénzügyi eszközök kockázat-átruházásban játszott szerepe miatt.

Az EIOPA szerint a rendelkezésre álló bõséges viszontbiztosítási kapacitás erõs versenykörnyezetet teremt, a biztosításhoz kapcsolt értékpapírokba áramló jelentõs friss tõkét pedig nyomon kellene követni.

Bár az ILS piac még mindig niche-piacnak számít a teljes értékpapír-piacon belül, és a viszontbiztosítási piacon belül is kicsi részt képvisel, azonban a nem-élet viszontbiztosítási piacon belül már jelentõsebb a szerepe, ahol a verseny lefelé nyomja az árakat – állítja az EIOPA.

Az EIOPA egyik legfõbb aggálya, hogy az ILS-piacokba áramló rengeteg friss tõke többnyire nyugdíjalapoktól származik, akik a mostani alacsony kamatkörnyezetben próbálnak magasabb hozamot keresni. A szabályozó attól tart, hogy nem minden befektetõ rendelkezik a szükséges modellezési és analitikai képességekkel ahhoz, hogy teljes mértékben megértsék a mögöttes kockázatokat és a biztosítási piac összetettségét. Az EIOPA szerint megfelelõ felügyelet nélkül ezek a fejlemények akár rendszerkockázatot is okozhatnak.

Az EIOPA szerint a felügyeleteknek a termékmix ezen átalakulását is figyelemmel kell kísérniük a cégek stabilitása és az ügyfelek érdekeinek védelme közötti egyensúly fenntartása érdekében.