Tízmilliárdokra lehet szüksége a német biztosítóknak 2016-ig
2014.02.07
A német biztosítóknak akár 10 milliárd euró extra szavatolótõkére is szüksége lehet 2016-ig az új európai kockázati tõkeszabályoknak való megfelelés érdekében – közölte az ország biztosítási szabályozó hatósága.

A német pénzügyi felügyelet, a BaFin biztosítási felügyeleti részlegének vezetõje, Felix Hufeld a Boersen-Zeitungnak adott interjújában elmondta, hogy a szükséges tõkeigény akár a tízmilliárd eurós nagyságrendet is elérheti.

A biztosítók Európa-szerte igyekeznek felkészülni a Szolvencia II szabályaira. Az új szabályok célja, hogy nagyonbb védelmet biztosítsanak az ügyfeleknek annak elõírásával, hogy a biztosítók a könyveikben szereplõ kockázatoknak megfelelõ tõketartalékot képezzenek. A szabályok várhatóan 2016. január 1-jén lépnek életbe az Európai Unióban.

A nagyobb biztosítók, mint az Allianz, az Axa és a Generali már felkészültek az új sazbályokra, óriási technikai fejlesztéseket hajtottak végre a kockázatok alaposabb felmérése és tartalékképzése érdekében, azonban a kisebb társaságoknak nehezebben megy a felkészülés.

Hufeldt tavaly év végén még azt nyilatkozta, hogy néhány német biztosító elbukhat a szabályok életbelépése után, most csütörtökön azonban már azt mondta újságíróknak, hogy nincs olyan német biztosító, amelyik ne készült volna fel megfelelõen a Szolvencia II-re.

A BaFin azt tervezi, hogy idén nyáron számításokat végeztet a németországi életbiztosítókkal, hogy mennyiben fognak megfelelni a Szolvencia II szabályozásnak. Ezek után a felügyelet is pontosabb képet kap majd arról, hogy mely biztosítóknál állhat elõ szabályozói tõkehiány.

Ez természetesen nem jelenti azt, hogy a biztosíóknak már 2014-ben, vagy 2015-ben meg kellene felelniük a tõkekövetelményeknek, de mindenképp tisztázni kell, hogy hogy állnak – tette hozzá az interjúban Hufeld.

A BaFin több mint 90 életbiztosítót felügyel Németországban, melyek közül több társaság is nehéz helyzetbe került a jelenlegi alacsony tõkepiaci kamatlábak és az általuk régen eladott megtakarítási termékek után fizetendõ, jóval magasabb kamatok miatt.

A felügyelet feladata az, hogy megvédje a biztosítottakat, nem pedig az, hogy megakadályozzon néhány biztosítót a piacról való kiszorulástól – tette hozzá Hufeld.