Legutóbb Pekingben került megrendezésre Kína és az Európai Unió képviselõinek részvételével egy élelmiszer-biztonsági biztosítási szeminárium, ahol a lehetséges megoldásokat vitatták meg a szakértõk.
A résztvevõk szerint a felelõsségbiztosítási termékek élelmiszer-biztonsági szegmensben történõ bevezetése a fogyasztók érdekeit védené, de az élelmiszeripari vállalkozások ügyfelek általi megítélését is nagyban javítaná.
Ígéretes potenciál
A rendezvényen az is elhangzott, hogy az ilyen típusú biztosítások esetében igen alacsony a lefedettség Kínában, hiszen egyelõre nem kötelezõ még ez a felelõsségbiztosítás Kínában. Magyarul, hacsak az élelmiszer-gyártót nem helyezi nyomás alá a tengerentúli importõr, vagy nem teszi kötelezõvé a terméket, akkor általában nem igazán motiváltak a gyártók a felelõsségbiztosítás kötésre.
Jelentések szerint az élelmiszeripari vállalatok kevesebb mint 10 százaléka rendelkezik felelõsségbiztosítással, azonban hivatalos statisztikák nem állnak rendelkezésre Kínában errõl a biztosítási piacról.
A potenciális piac azonban hatalmas lehet. A kínai nemzeti statisztikai hivatal adatai szerint körülbelül 62 730 élelmiszer- és italgyártó vállalat mûködik az országban, melyek éves forgalma meghaladja az 5 millió jüant.
Fokozódó nyomás
A kínai élelmiszergyártókat egyre nagyobb nyomás alá helyezik az amerikai és európai ügyfelek, hogy kössenek termékfelelõsség-biztosítást.
Az Európai Unió termékfelelõsségre vonatkozó jogszabályai értelmében az EU-n kívülrõl történõ import esetében az importáló viseli a gyártói felelõsséget. Ennek eredményeként a termékfelelõsség-biztosítások iránti igényt leginkább az hajtja fel, hogy szerzõdéses követelményként jelenik meg a biztosítás kötése az exportáló cégekkel szemben.