Felügyeleti biztost neveztek ki a romániai Astra élére
2014.02.20
Jelentõs tõkeemelésre kötelezte az Astra biztosítótársaságot az összevont román pénzügyi felügyelet (ASF) és felügyeleti biztost rendelt ki a társaság élére, amelynek meg kell állapítania a szükséges tõkeemelés mértékét – jelentette be kedden Dan Radu Rusanu, az ASF elnöke.

Rusanu elmondta: a több mint hárommillió ügyféllel rendelkezõ, Romániában piacvezetõ társaság nem lenne képes fedezni a tömeges kárigényeket egy rendkívüli esemény bekövetkezte esetén.

A jegybankkal és pénzügyminisztériummal közösen végzett ellenõrzés megállapította, hogy az Astra pénzügyi gondjai nem jelentenek rendszerkockázatot a román bankpiacon – tette hozzá az ASF elnöke. Dan Radu Rusanu közölte: az Astra által megkötött biztosítások lejáratukig érvényben maradnak.

A Mediafax hírügynökség korábban úgy értesült, hogy az Astra mintegy 40 százalékkal alábecsülte a biztosítási kockázatokat, és erre alapozva a szükségesnél jóval alacsonyabb fedezettel mûködik. Ugyanakkor az Astránál tavaly novemberig már 74 ezer kifizetetlen kárigénylési dosszié gyûlt fel. A Mediafax úgy tudja, hogy a fedezetet mintegy 100 millió lejjel (7 milliárd forint) kellene emelni.

Az ASF ugyanakkor megállapította, hogy egyebek mellett a cégcsoporton belüli, visszafizetetlen kölcsönök juttatták nehéz helyzetbe a biztosítót: ezek nagy része, több mint 100 millió lej, a Romania Libera címû lapot kiadó Media Holdinghoz jutott.

Dan Radu Rusanu az egységes pénzügyi felügyeletbe beolvasztott, korábbi biztosítási felügyelet (CSA) volt vezetõjét, Daniel Tudort azzal gyanúsította meg, hogy „falazott" az Astrának, mert szerinte a CSA tavalyi ellenõrzésének is ki kellett volna mutatnia ugyanezeket a rendellenességeket.

A Dan Adamescu üzletember cégei által ellenõrzött, 190 millió lejes jegyzett tõkével rendelkezõ Astra portfóliója 800 ezer kötelezõ gépjármû-felelõsségbiztosításból és 2 millió 150 ezer lakásbiztosításból áll.

Még nem jelentkezett a magyar részlegnél a biztos

A román Astra S.A. Biztosító Magyarországi Fióktelepe változatlanul mûködik - mondta Majzik Ferenc Levente, a fióktelep jogi és szolgáltatási igazgatója szerdán az MTI-nek. A társaság vezetõi felvették a kapcsolatot az MNB-vel, mint felügyeleti hatósággal, a román felügyeleti biztos - a KPMG - ugyanakkor még nem jelentkezett a magyar részlegnél.