Özönlenek a kárbejelentések az biztosítókhoz a hétvégi szélvihar miatt
2014.03.18
A hétvégi viharok nyomán egyes biztosítókhoz ezres nagyságrendû kárbejelentések is érkeztek, több tízmillió forintos - összesített - kárösszegekkel, közölték a biztosítók hétfõn az MTI-vel.

Közel kétszáz településrõl már most több, mint 1000 kárt jelentettek be az ügyfelek a Generali Biztosítóhoz a hét végi vihar kapcsán. Az orkán erejû szél az egész országban okozott károkat, szombaton Szabolcs-Szatmár-Bereg, illetve Hajdú-Bihar megyébõl érkezett a legtöbb jelzés, vasárnap a fõvárosból és Gyõr-Moson-Sopron megyébõl.

Összességében a legtöbb bejelentést Budapestrõl és környékérõl regisztrálta a biztosító. Az összes kár jelenleg 80 millió forintra tehetõ. A legnagyobb egyedi kár 5 milliós tétel, egy Pest megyei cég épületének tetõszigetelését emelte meg a szél.

A K&H Biztosítóhoz hétfõ délig 150, idõjáráshoz köthetõ kárbejelentés érkezett, az ország minden megyéjébõl, a szél fákat döntött ki, tetõket rongált meg.

„Tavasszal bármikor elõfordulhat hasonló ítéletidõ, ezért jobb, ha felkészülünk a hasonló helyzetekre. Ha nagyobb mennyiségû csapadékra figyelmeztet a meteorológiai elõrejelzés, a pincékbõl helyezzük biztonságos helyre, a lakásba vagy tegyük platóra az értékeinket. Erõs szél érkezése esetén pedig gondosan csukjuk be az ablakokat, erre nemcsak a lakásokban, de a társasházakban a folyosókon is figyeljünk oda. Lehetõleg ne parkoljunk fa alá, mivel viharban egy-egy letörõ ág, kidõlõ fa a gépjármûben is nagy kárt tehet” – javasolta Kaszab Attila, a K&H Biztosító vezérigazgató-helyettese, hozzátéve: „ha az óvintézkedéseink ellenére kárunk keletkezik, azt két napon belül jelentsük be a biztosítónknak az ügyfélszolgálaton, telefonon vagy az online kárbejelentõn keresztül.”

Az Aegon Magyarországhoz hétfõn délig az ország minden szegletébõl 225 kárbejelentés érkezett, mintegy 20 millió forintra becsült kárértékben.

A Groupama Garancia Biztosítóhoz 1500-nál is több bejelentés érkezett, több mint 45 millió forint értékben, de a biztosító a hét közepéig további kárbejelentésekre is számít, amelyeket gyorsított eljárásban dolgoznak fel.

Az Allianz Hungáriánál hétfõ délig a bejelentett károk száma elérte az 500-at, összesen 32 millió forint értékben.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elõrejelzése szerint szerdán újabb hidegfront érkezik erõs széllel.