Ezek az MNB elvárásai a nyugdíjbiztosításokkal szemben
2014.03.27
Pénzügyi felügyeleti és fogyasztóvédelmi szerepet egyaránt betölt az MNB az új felügyeleti struktúrában, a kettõ teljesen kiegészíti egymást - ismertette Nagy Koppány igazgató a Portfolio.hu mai biztosítási konferenciáján.

Erõs, integrált felügyelet foglalkozik ma a pénz- és tõkepiaccal, a biztosítókkal, a pénztárakkal és a közvetítõkkel az MNB-nél - mondta Nagy Koppány a Portfolio.hu által szervezett Biztosítás 2014 konferencia délelõttjén.. "Új divat lett" a válság után a makroprudenciális felügyelés, amely mellett a PSZÁF által korábban ellátott mikroprudenciális felügyelet és fogyasztóvédelem is a jegybank hatáskörébe tartozik. A piaci szereplõktõl jogkövetõ magatartást vár el az MNB, amit egyúttal szeretne elõ is segíteni. A biztosítási szakma iránti fogyasztói bizalom még nem kellõen erõs, szeretnék erõsíteni.

Magyarországon szinte folyamatosan csökken a folyamatos díjas életbiztosítási szerzõdések darabszáma, ami a bizalom helyreállításával fordítható csak vissza. Az év eleje óta adókedvezményt élvezõ nyugdíjbiztosítások hozzájárulhatnak ehhez, velük szemben az MNB elvárásai: a termék egyszerû szerkezetû, átlátható legyen, az ügyfelek igényeihez ténylegesen igazodjon, értékállóságot biztosítson, képes legyen az ügyfélelõny elérésére, az adóelõny az ügyfélé legyen, és szakszerû tanácsadás járjon hozzá. Ezt elõsegítendõ az MNB a MABISZ-szal együttmûködve ajánlást ad ki a közeljövõben.

A nem-életbiztosításokon belül a kgfb-piac fordulatára hívta fel a figyelmet Nagy Koppány: megállt a díjszint csökkenése. 2014-ben a meghirdetett díjak tekintetében (ha minden autós marad ott, ahol eddig volt) már 7,78%-os díjszint-emelkedést látnak az MNB-nél. Igaz, a kockázatok is nõnek, különösen a személyi sérüléses károknál.

A magyar biztosítási piac tõkearányos jövedelme már 11%-os, ahogy Nagy Koppány szavaiból kiderült, ezt a szintet már nagyjából egészségesnek tartják (igaz, a válság elõtt 20% fölött is volt). A közvetítõk száma jelentõsen csökkent az elmúlt években: a néhány évvel ezelõtti 16-16 ezer függõ-független közvetítõi létszám mára 14-14 ezer környékére csökkent. Nem célja az MNB-nek, hogy minden közvetítõt aktuáriusi vagy jogi képzésre küldjön, ehelyett a termékek transzparenciáját erõsítenék.