Béren kívüli juttatás: a felsõvezetõknek több jár?
2011.08.16
Az idei elsõ fél évben a dolgozók mintegy háromnegyede részesült valamilyen béren kívüli juttatásban a Workania internetes állásportál által mûködtetett Fizetesek.hu legfrissebb felmérésének adatai szerint.

A legbõkezûbbek a külföldi magántulajdonú cégek, alkalmazottaik 90 százaléka részesül béren felüli juttatásban, míg az állami tulajdonú cégek alkalmazottainak 75, a belföldi magántulajdonú vállalatok dolgozóinak 65 százaléka.

A felmérésben önkéntesen és anonim módon részt vevõ 80 ezer munkavállaló 46 százaléka meleg étkezési utalványt kapott, hideg étkezési utalványt 9 százalékuk. Üdülési csekket a munkavállalók 16 százaléka kapott az elsõ, és 15 százaléka a második negyedévben.

A vállalat által biztosított mobiltelefont magáncélokra a felmérésben részt vevõk 15 százaléka használhatta az elsõ, és 16 százaléka a második negyedévben.

A munkaidõ rugalmas alakításával a válaszadók 16 százaléka élhetett az elsõ három hónapban, 17 százalékuk a második negyedévben.

Helyi utazási bérletet 15 százalékuk kapott, míg ingyenes italellátásban 11 százalékuk részesült az év elején, a második negyedévben 13 százalékuk.

A vállalati hierarchia csúcsa felé haladva bõvülnek a juttatások: a felmérés szerint a segédmunkások fele, az adminisztratív alkalmazottak 70 százaléka, míg a felsõvezetõknek 89 százaléka részesült bármiféle juttatásban az év elsõ felében.

Minden pozíciószinten a meleg étkezési utalvány a leggyakoribb, az arányok azonban itt is eltérõek, a segédmunkások és szakképzett alkalmazottak harmada, az adminisztratív alkalmazottak 40 százaléka, a közép- és felsõvezetõk több mint fele részesül ebben a juttatásban.

Hasonló a helyzet a képzéseknél is: míg a szakképzett alkalmazottaknak csak 4 százaléka vesz részt a vállalat által finanszírozott képzéseken, a középvezetõk 5, a felsõvezetõknek pedig 8 százaléka bõvíti ismereteit a vállalat költségére.

Vállalati mobiltelefont a középvezetõk harmada (34 százalék), a felsõvezetõknek több mint fele kap (52 százalék). A Fizetesek.hu adatai szerint a felsõvezetõk harmada kap notebookot és szolgálati személygépkocsit munkaadójától.

Érdekesség, hogy míg az állami cégeknél a rugalmas munkaidõ (8 százalék), a mobiltelefon (7 százalék), az ingyenes italellátás (5 százalék) és a notebook (3 százalék) a kevésbé gyakori juttatások közé tartozik, addig a külföldi vállalatok esetében ezek igen népszerûek (21, 24, 18, illetve 14 százalék) - jegyzi meg a Workania közleménye.