Stratégiai akvizíciók segítették az osztrák biztosítót
2014.04.11
Tavaly összesen 9,2 milliárd euro díjbevételt sikerült elérnie az UNION Biztosító és az ERSTE Biztosító anyavállalatának, a Vienna Insurance Groupnak. Egyszeri hatások nélkül ez 2,8 százalékos éves növekedést jelent.

A biztosítócsoport díjbevétele éves alapon közel 4,4 százalékkal 9,2 milliárd euróra csökkent, egyszeri hatások nélkül azonban 2,8 százalékos volt a bevételnövekedés. Az egyszeri hatások közé sorolja a társaság a lengyelországi rövid távú egyszeri díjas életbiztosítások szándékos visszafogását, az autós biztosítási piac csökkenését Olaszországban, valamint a devizaárfolyam-hatást, amely fõleg Csehországot érintette.

A stratégiai szintû akvizíciók ezzel szemben megszilárdították a VIG piaci helyzetét Magyarországon és Lengyelországban – mondta Peter Hagen, a VIG vezérigazgatója.

Ausztriában a VIG biztosítói összesen 4,1 milliárd euró díjbevételt értek el, ezzel piacvezetõnek számítanak. A nem élet területen a casco díjbevételek 6 százalékkal nõttek, ennek ellenére a teljes díjbevétel 1,3 százalékkal esett, mivel az egyik biztosító olaszországi autós üzletága visszaesett. Az életbiztosítási területen a zsugorodó osztrák piacon 1,7 százalékos díjbevétel-növekedést ért el a cég.

Az adózás elõtti eredmény 355,1 millió euró. az egyszeri hatások nélküli eredmény 570 millió euró volt 2013 év végén.

Az „egyéb piacokon”a Társaság díjbevétele elõször haladta meg az 1 milliárd eurós mérföldkövet.

A közlemény szerint a csoport tõkeellátottsága erõs: a szolvencia hányad 200% feletti. Az Igazgatóság mindezek alapján az osztalék részvényenként 1,30 euróra emelését javasolja.