Továbbra is sok az ittas balesetokozás
2014.04.18
Zéró tolerancia ide, fokozott közúti ellenõrzések oda, sajnos várhatóan idén húsvétkor is rengetegen ülnek majd kapatosan a volán mögé. Tavaly közel száz személyi sérüléses baleset történt a húsvéti hosszú hétvége során, számos esetben az ital okozta a bajt. Kevesen gondolnak bele, hogy a büntetés és a jogosítvány elvétele mellett a károk megtérítése is a vétkes jármûvezetõ kötelessége lehet. A biztosítók ilyenkor ugyanis csak a vétlen szereplõk kárát térítik meg akkor is, ha a károkozónak érvényes biztosítása van.

Továbbra is aggasztóak a statisztikák

Bár a zéró tolerancia elvét immár évek óta alkalmazzák a hazai utakon, a KSH adatai továbbra is több mint 1600 jármûvezetõ okozott balesetet ittasan, csupán két százalékkal kevesebben, mint 2012-ben. Szintén lesújtó adat, hogy ugyanebben az idõszakban több mint 4 százalékkal több, 459 volt az ittas kerékpárosok által okozott balesetek száma.

Húsvét napjaiban – dacára az átfogó közúti ellenõrzéseknek – még mindig sokan ülnek kapatosan a volán mögé: a tavalyi a fokozott rendõri ellenõrzés eredményeként 324 esetben mutattak ki emelt véralkoholszintet, 52 esetben emiatt azonnal bevonták a jogosítványt is. Az alkoholos állapotban biciklizõket ugyan nem fenyegeti ez a veszély, ám - mivel ez is súlyos szabálytalanságnak számít – õk is szigorú pénzbüntetésre számíthatnak.

A kötelezõt is behajtják az ittas sofõrön

A rendõrök mellett a biztosítók sem tolerálják, ha ügyfelük ittasan vezet. A casco esetében, amely a károkozó gépkocsiban keletkezõ kárt térítené, az ittas vezetés eleve kizáró ok. A legtöbb biztosítónál –ilyen a Genertel is – a szolgáltatás kizárását 0,8 ezrelékes véralkoholszinthez kötik.

„A kötelezõ biztosítás „kissé másképp mûködik, hiszen ott a legfontosabb a vétlen károsult védelme. Így a biztosító mindenképpen fizet a károsultaknak magyarázza Csíkos Dániel, a Genertel vezérigazgatója. – Ha azonban bebizonyosodik, hogy a károkozó ittasan vezette az autót, a biztosító a kifizetés után a károkozón hajtja be ezt az összeget, vagy annak másfél millió forint alatti részét.”

Hasznos tippek sofõröknek húsvétra (is)

  • Nem elég józannak lenni, fokozott óvatosságra is szükség van: az úttest mentén ilyenkor megnõ a részegen közlekedõ gyalogosok és kerékpárosok száma. Õket kiemelt figyelemmel és kellõ oldalsávot tartva, a sebességet is csökkentve kerüljük ki, mivel nagyobb eséllyel számíthatunk részükrõl váratlan mozdulatokra, irányváltásra
  • A kialakult tévhitekkel ellentétben már egy pohár szeszesital-fogyasztás is számít, ugyanis az alkohol kis mennyiségben is olyan élettani hatásokat vált ki (észlelési idõ növekedése, reflexek tompulása, szemmozgató izmok lassulása stb.), melyek a biztonságos közlekedéssel nem egyeztethetõk össze. Az alábbiakban bemutatjuk néhány elfogyasztott ital kiürülési idejét:
  • Mivel nincsen két egyforma szervezet, a felszívódási idõ is egyénenként változó. Célszerû tehát a közölt adatokhoz 1-2 óra pihenési idõt hozzászámolni. Aki nem kerülheti el a szeszesital fogyasztást, jó, ha beszerez egy alkoholszondát, és csak akkor indul el, ha az alkohol hatása a készülék szerint is elmúlt.
  • Szintén tévhit, hogy az alvás, a feketekávé, a tej, a savanyúság, az olajos ételek, a fizikai munka, a verejtékezés döntõen befolyásolják a szervezetben lévõ alkohol elégetését.