ÁSZ: nem tűnik fenntarthatónak a nyugdíjrendszer
2021.01.29

Minden tényező változatlansága mellett 2060-ra 10 aktív korúra 6 nyugdíjas fog jutni, ami kockázatot jelent a nyugdíjak fenntarthatósága szempontjából. A szülőképes korú nők számának csökkenése miatt csökken a születések száma, így a családpolitikai intézkedések szükségesek, de nem elegendőek a gazdasági és nyugdíjkockázatok mérséklésére – állapítja meg legfrissebb jelentésében az Állami Számvevőszék.

A tanulmány szerzői a nyugdíjrendszer fenntarthatóságára ható tényezőket igyekeztek beazonosítani, amihez népmozgalmi, gazdasági és foglalkoztatási statisztikákat dolgoztak fel, továbbá elemezték a népesedésre, foglalkoztatásra ható tényezőket és a nyugdíjkassza várható alakulását.

Eredményeink rámutatnak, hogy hazánk népessége 2060-ig folyamatosan csökkeni fog, emellett annak korösszetétele is kedvezőtlenül alakul: miközben évről-évre kevesebben születnek, a várható élettartam nő, egyre több lesz a populáción belül az időskorú. A munkaerőpiacon aktívak és a nyugellátásra jogosultak aránya, az eltartási ráta romlani fog. Ez kockázatot jelent a hazai gazdasági növekedés fenntarthatóságára, a nyugdíjkassza kiegyensúlyozottságára, illetve áttételesen a költségvetésre is növekvő terheket róhat.

Az aktívak és inaktívak arányában bekövetkező romlás negatív gazdasági következményei, a nyugdíjkockázatok ugyanakkor tudatos és jól tervezett intézkedésekkel mérsékelhetők, annak következményei tompíthatók.

A teljes tanulmány itt olvasható.