Feldühödött ügyfelek: mi lesz a sorsa az át nem vett reálhozamoknak?
2011.08.18
A reálhozamot keveslõ ügyfelek miatt égnek az ügyfélszolgálati vonalak a magánnyugdíjpénztáraknál. A kasszák a panaszáradat miatt a megválaszolási határidõk meghosszabbítását szeretnék elérni. Közben hiába javasolja a PSZÁF, hogy az át nem vett reálhozamot küldjék ki a kasszák még egyszer, a jogszabályok szerint a visszaérkezett pénzt az államnak kell átutalni – írja a Világgazdaság.

Nem csak a magánnyugdíjpénztárak ügyfélszolgálatainál égnek a vonalak, de a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletéhez (PSZÁF) is naponta nagyjából 250 panasz érkezik az egykori pénztártagoktól, akik vagy annak a kivizsgálását kérik, miért nem kaptak reálhozamot, vagy keveslik az összeget, egyesek pedig arra gyanakodnak, az átlépésüknél számoltak el valamit a kasszák.

A reálhozamot keveslõk egy része abban reménykedik, beleesik abba az 1500 fõbe, akiknél a PSZÁF elrendelte a reálhozam újraszámolását. Az igazság azonban az, hogy ez az újraszámolás csak azokat érinti, akik pénztárat váltottak és tagdíj-kiegészítésük is volt, amelyrõl a régi pénztár nem adott megfelelõ adatot az új kasszának. „A tagok maradék 99,95 százalékának reálhozamánál a felügyelet eddig nem talált számítási hibákat” – mondja Bába Julianna, a Stabilitás Pénztárszövetség elnöke.

A kasszák tapasztalatai szerint nagy a káosz a fejekben, a legtöbben azért keveslik a kiutalt összeget, mert nem értik, mi az a reálhozam. Az már most látszik, hogy a megadott 30 napos határidõn belül képtelenek lesznek feldolgozni és érdemben megválaszolni a reklamációkat, vagyis szinte borítékolható, hogy a pénztárak tömegesen kapnak majd bírságot a felügyelettõl a be nem tartott határidõk miatt.

A reálhozamot igazságtalanul kevésnek tartó egykori kliensek perelni szeretnék a kasszákat, fõleg az Axát és az Évgyûrûket, ezeknél van ugyanis valószínûleg a legtöbb olyan számla, amelynek egyenlege nem érte el a hozamgarantált tõke összegét az elszámolás napjára. Ezek a pénztárak egyébként a válság csillapodása után és a tõzsdék emelkedésének idején a gyengébben teljesítõk közé tartoztak.

A jogszabályok szerint az állami rendszerbe visszalépõk május végéig nyilatkozhattak arról, milyen számlára vagy lakcímre kérik a kifizetést. Ha ezt nem tették meg, a kasszáknak a tag náluk nyilvántartott postacímére kellett kiküldeni a pénzt. Az át nem vett és a magánnyugdíjpénztárhoz visszaérkezett összeget pedig a kasszáknak a visszaérkezést követõ 30 napon belül, de legkésõbb november 20-ig át kell utalniuk a Nyugdíj-biztosítási Alap számára.