Közúti balesetek: 2030-ra az ötödik leggyakoribb halálok lehet
2014.04.29
Az Allianz Center for Technology jelentése szerint az elsõ számú figyelemelterelõ tényezõ vezetés közben a mobiltelefonok használata.

Az ACT baleseti kutatói szerint a figyelemelterelés a leginkább alábecsült kockázat vezetés közben. Kutatások azt mutatják, hogy a balesetben érintettek mindössze 22 százaléka szenteli teljes figyelmét a közlekedésre, továbbá az összes baleset 78 százalékánál valamilyen, a jármûvezetéshez nem kapcsolódó tevékenység is szerepet játszott.

A vezetõket megzavarhatja a telefon, a navigációs eszközök, a zenehallgatás, az utasokkal folytatott beszélgetés, a zene váltogatás, az álmodozás, de akár az épületek is.

A vezetéssel töltött idõ közel egyötödét ilyen tevékenységekre fordítják a sofõrök, ráadásul azokban az országokban, ahol az okostelefonok penetrációja magasabb, mint például Szingapúrban, ez az arány jóval magasabb.

Az Allianz szerint túl kevés figyelmet fordítanak a közlekedési balesetekre, holott globálisan minden hatodik másodpercben közúti baleset történik, a halálos kimenetelû balesetek száma pedig emelkedik. Ebben jelentõs szerepe van a vezetõi figyelem elterelésének.

Az Egészségügyi Világszervezet jelentése szerint évente mintegy 1,3 millió ember veszíti életét közúti balesetben. A WHO szerint, ha a trend folytatódik, 2030-ra a közúti balesetek lesznek az ötödik leggyakoribb halálok.