Ezekben az ágazatokban fizetnek a legjobban az EU-ban
2021.03.03

Az egyes ágazatokban elérhető keresetek között meglehetősen nagy az eltérés. Természetesen ebben országonként is megfigyelhetők eltérések. Az Eurostat összehasonlította, hogy mely ágazatokban a legmagasabb és a legalacsonyabb a bruttó átlagkereset, euróban számolva. Hazánkban a pénzügyi és biztosítási a legjobban fizető szektor.

2018-ban az információs és kommunikációs iparág volt a legjobban fizető szektor az EU 27 tagállama közül tizenkettőben, további négy országban pedig a második helyen végzett. A pénzügyi és biztosítási tevékenységek ágazatban szintén magas volt az átlagos havi bruttó kereset, igaz ez a szektor csak négy tagállamban (Franciaország, Magyarország, Málta és Svédország) volt a legjobban fizető szektor. Szintén magas fizetést vihetnek haza a villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondícionálás szektorban dolgozók, amely hat tagállamban az első, másik két országban pedig a második legjobban fizető iparágnak számított.

A legkevésbé jól fizető iparág a szállás- és vendéglátó-ipari tevékenység volt valamennyi tagállamban, kivéve Görögországot, Máltát, Szlovéniát (itt a második legrosszabban fizető) és Horvátországot (harmadik legrosszabbul fizető). A legtöbb tagállamban a második legrosszabbul fizető ágazatnak az adminisztratív és szolgáltatást támogató tevékenységek számítanak.

A rangsor másik végén a „szállás- és vendéglátó-ipari tevékenységeket” a legkevésbé fizető iparágként határozták meg minden tagállamban, kivéve Görögországot, Máltát és Szlovéniát (a második legalacsonyabb), valamint Horvátországot (a harmadik legalacsonyabb). Az „adminisztratív és támogató szolgáltatások” a legtöbb tagállamban a második legalacsonyabbnak (a 27-ből 12) és három ország (Görögország, Horvátország és Szlovénia) összesítésében a legalacsonyabbnak számítanak.

Luxemburgban az oktatás volt a legjobban fizetett gazdasági tevékenység, Cipruson pedig a második legjobb. Görögországban a „nagy- és kiskereskedelem, valamint a gépjármű- és motorkerékpár-javítási ágazat számít az átlagosan legjobban fizetőnek.

Az építőipar az átlagkereset szempontjából a legtöbb tagállamban a középmezőnybe tartozik, a rangsor legmagasabb helyét, a hatodikat, Lengyelországban érte el, Észtországban, Lettországban, Hollandiában és Svédországban a hetediket. Ezzel szemben Máltán, Horvátországban és Romániában a második, Magyarországon, Portugáliában és Szlovéniában a harmadik legrosszabbul fizető ágazatnak számít.