Több pénzt kellene fordítani árvízvédelemre
2014.05.28
A Zurich nemzetközi biztosítótársaság szerint több pénzt és energiát kellene fordítani az árvízvédelemre, az egyre növekvõ károk enyhítése érdekében. A Zurich az idén júniusban, Mianmarban megrendezésre kerülõ Világgazdasági Fórumon tervezi vitára bocsátani a fennálló árvízi kockázatkezelési megközelítések újragondolását.

A biztosító szerint holisztikus megközelítésre lenne szükség a közösségi árvízvédelem esetében, amely fokozott tájékoztatást, helyi vezetést, pénzügyi támogatást és társadalmi tudatosságot foglalna magában. A Zurich jelenleg Indonéziában, Mexikóban, Nepálban és Peruban igyekszik meghonosítani azokat az árvízvédelmi technikákat, amelyeket Európában és az Egyesült Államokban használnak.

A Zurich emellett egy kutatást is végzett az árvízvédelemrõl több nemzetközi szervezettel: a Nemzetközi Rendszerelemzési Intézettel (International Institute of Applied Systems Analysis) és a Wharton School of the University of Pennsylvaniaval közösen.

A Zurich szerint a tanulmányból kiderül majd, hogy a tömeges urbanizáció és a klímaváltozás milyen mértékben súlyosbítja az árvizek hatását. Az elmúlt két évtizedben minden 10 dollárnyi támogatásból 9 dollárt katasztrófa-elhárításra, újjáépítésre és rehabilitációra költöttek, és csak 1 dollárt fordítottak árvízvédelemre – idéz a tanulmányból a Zurich.

A Zurich szerint ezen radikálisan változtatni kell: és kárenyhítés helyett inkább a megelõzésre kell pénzeket és energiát fordítani. Ehhez a kockázatok alapos megértésére és felmérésére van szükség. A fejlõdõ ázsiai országokban például a katasztrófa veszteségek kevesebb, mint 5 százaléka biztosított, ami arra utal, hogy a kockázat-tudatosságon még van mit javítani.