Így menekülhetnek meg a biztosítók a listára kerüléstõl
2014.06.23
Tavaly nyáron állítottak össze egy listát a nemzetközi felügyeleti hatóságok azokról a globális biztosítókról, amelyek méretüknél fogva destabilizálhatják a globális pénzügyi rendszert. A listára felkerülõ társaságok magasabb tõkekövetelményekkel és szigorúbb szabályozással néznek majd szembe, ugyanakkor meg lehet találni a módját annak is, hogy lekerüljenek a listáról.

Mint ismeretes, a pénzügyi válság óta a nemzetközi és regionális döntéshozók egyaránt azon dolgoztak, hogy egy olyan szabályozói keretrendszert hozzanak létre, amely kezelni tudja a rendszerszintû kockázatokat. Elsõsorban a bankszektorra koncentráltak, majd a szabályozók figyelme a biztosítók felé terelõdött.

A G20 szabályozó hatósága, a Pénzügyi Stabilitási Tanács (FSB) 2013 júliusában határozta meg, hogy melyek a "teljes pénzügyi rendszer szempontjából kritikus fontosságú biztosítók” (G-Siis). Ezek közé tartozik a német Allianz, az amerikai AIG, Prudential Financial és a MetLife, a francia AXA, a kínai Ping An Insurance, a brit Aviva és a Prudential, valamint az olasz Generali. Ezek a társaságok 2019-tõl várhatóan magasabb tõkekövetelményekkel és szigorúbb szabályozással néznek majd szembe. A listára kerülés többek között a társaság méretén, tevékenységének globális jellegén, valamint azon is múlik, hogy részt vesz-e kockázatosnak ítélt, például derivatív ügyletekben.

A biztosítótársaságok többször bírálták a lépést, mondván, nem az ágazat tevékenysége okozta a 2008-as válságot, ezért nem vonatkozhat rájuk azonos szabályozás a bankokkal.

A német pénzügyi felügyelet, a BaFin biztosítási felügyelõje, Felix Hufeld a Reutersnek múlt héten azt nyilatkozta – a részletek kifejtése nélkül – hogy a biztosítótársaságuknak lehetõségük lesz lekerülni is az említett listáról, ennek szabályait még ebben az évben véglegesíteni fogják. A szakértõ szerint a listáról lekerülés egyik módja a tevékenységük, mûködésük egyszerûsítése lehet.

A pótlólagos tõkekövetelményeknek ugyanis nem csak az a célja, hogy a pénzügyi rendszer biztonságát növelje, hanem az is, hogy ösztönözze a társaságokat a rendszerszinten kritikus tevékenységek elkülönítésére – tette hozzá Hufeld. Az új rendszer célja, hogy elkerülje az AIG biztosítóhoz hasonló esetet, ahol adófizetõk pénzébõl kellett megmenteni a derivatív ügyletekkel foglalkozó, bajba került üzletágat.

A globális biztosítási felügyeleti szervek, többek között Biztosításfelügyeletek Nemzetközi Szövetsége (IAIS) továbbra is a rendszerszinten fontos biztosítókra vonatkozó szabályok kidolgozását végzi, amely várhatóan az idei, novemberi, Brisbane-ben megrendezésre kerülõ G20 csúcstalálkozón kerül bemutatásra. A rendszerszinten fontos biztosítókat tartalmazó lista szinten ekkor kerül majd frissítésre.