Evente több millió szûrõvizsgálat marad el Magyarországon
2014.06.26
A 2009. évi Európai lakossági egészségfelmérés (ELEF2009) elemzése szerint a háziorvosi praxisokban nyújtott preventív szolgáltatások nagyon távol állnak az ajánlásokban megfogalmazottaktól: évente több millió szûrõvizsgálat marad el - állítják a KSH kutatói a Magyarország 2013 címû kiadványukban.

Az alapellátásban a betegforgalom a 2000-es évek eleje óta több mint ötödével emelkedett, ami azt jelenti, hogy egy háziorvoshoz 2012-ben átlagosan 1545 ember volt bejelentve, egy orvos évente átlagosan több mint 11 ezer, naponta 40-45 pácienst lát el – írja a Világgazdaság.

A 2009-es lakossági egészségfelmérés szerint az emberek 76 százaléka rendszeresen, évente legalább egyszer felkeresi a háziorvosát, 83 százalékuk egy ötfokozatú skálán 4,05-re értékelte a szolgáltatás minõségét.

A szakma szabályai az életkorhoz kötött megelõzõ szûrésekre vonatkozó elõírások mellett, pontosan megszabják, milyen vizsgálatokat kell elvégezni vagy elvégeztetni egy adott páciensnél az orvosoknak.

Az Országos Alapellátási Intézet fõigazgatója, Balogh Sándor szerint az idõhiány sem lehet akadálya a prevenciónak, annak ellenére sem, hogy a Kasszaorvos Szervezet egy korábbi felmérése szerint egy háziorvos és asszisztense munkaidejének harmadát az adminisztráció teszi ki.