A cseh és szlovák piacon terjeszkedik a Netrisk
2021.04.14

Tovább bővült a Netrisk-csoport kelet-közép-európai online biztosításközvetítő platformja, miután a csoport megvásárolta a cseh Porovnej24.cz és a szlovák Netfinancie.sk összehasonlító portálokat működtető társaságok 100 százalékos tulajdonrészét.

A 2011-ben alapított Porovnej24.cz a harmadik legnagyobb cseh összehasonlító portál, míg a 2006-ban alapított Netfinancie.sk a szlovák piac második legnagyobb online biztosítási brókercége.

Mint ismeretes, a cseh és szlovák online közvetítői piacon is meghatározó pozíciót betöltő Klikpojišteni (a továbbaikban: Klik) társaság 2020 májusa óta a Netrisk-csoporthoz tartozik, a mostani lépéssel tehát a Netrisk jelentősen megerősítette piaci pozícióit mind Csehországban, mind Szlovákiában. A csoport a két országban a tranzakciót követően összesen már több mint 1,1 millió biztosítási szerződést kezel, nem számítva azt a 160 ezer biztosítást, amelyek a szintén a Porovnej24.cz rendszerét használó további közvetítőkhöz kapcsolódnak.

Mind a Klik, mind a Porovnej.24 és a Netfinancie transzparens díjösszehasonlítási lehetőséget kínál ügyfeleinek online portálon és irodán keresztül egyaránt. Tevékenységük kiterjed többek között a kgfb, casco, lakás- és utasbiztosítási, valamint kockázati életbiztosítási területekre, a csoport emellett Csehországban energiaszolgáltatók, hitelezéssel és egyéb pénzügyi szolgáltatásokkal foglalkozó cégek ajánlatainak összehasonlításával is foglalkozik.

A mostani két akvizíció is meggyőző jele annak, hogy elkötelezettek vagyunk a Netrisk-csoport aktív kelet-közép-európai terjeszkedésének folytatása mellett, amelyet hazai tudásbázisunkra és tapasztalatainkra építve az előző évben kezdtünk el – hangsúlyozta Sebestyén László, a Netrisk-csoport elnöke. – A cseh és szlovák piacon folytatott tevékenységünk ennek a stratégiának kulcseleme, melynek sikerét jól jelzi a Klik folyamatos növekedése és erősösödő piaci pozíciója is.”

Zbynek Laisek, a Porovnej24-et üzemeltető L2S társaság vezérigazgatója a tranzakció kapcsán elmondta: „Nagy örömmel tölt el bennünket, hogy részévé válunk a Netrisk-csoportnak.Ez a tranzakció megerősíti, hogy az online összehasonlítási tevékenység túlmutat a nemzeti határokon, egyben biztosítja a szükséges forrásokat és támogatást is ahhoz, hogy tevékenységünk kiszélesítése révén saját piacunkon piacvezetővé váljunk.

Az online összehasonlító szegmens egyik térségbeli úttörőjeként örömmel csatlakozunk a Klik és az egész Netrisk-csoport közösségéhez. E szereplőkkel elsőként ismertettük meg ügyfeleinkkel az online összehasonlítás előnyeit, és erőink egyesítésével tovább gyorsíthatjuk innovációs tevékenységünket ezen a területen” – tette hozzá Vladimir Cvik, a Netfinancie.sk vezérigazgatója.

A Netrisk-csoport regionális online biztosításközvetítő platformjának kialakítása 2020-ban vette kezdetét, azt követően, hogy a bostoni székhelyű TA Associates globális növekedési magántőke-társaság megszerezte a Netrisk 75 százalékos tulajdonrészét. A korábbi többségi tulajdonos, a varsói székhelyű MCI Group közép-európai magántőke-társaság 23,7 százalékos részesedésével továbbra is a cégcsoport tulajdonosa maradt, aktívan segítve a Netrisk nemzetközi pozícióépítését. A Netrisk-csoport a cseh és szlovák piacon való megjelenésével tavaly májusban vált regionális szinten is jelentős szereplővé, és ezt a pozícióját a biztosításközvetítői szektor határokon átívelő egyesítése révén a jövőben tovább kívánja erősíteni.