Egyre fokozódó növényvédelmi kihívásokkal kell szembesülnie a hazai gazdálkodóknak
2021.04.14

A globális átlagnál is nagyobb hőmérséklet-emelkedés, a szélsőségek egyre gyakoribb előfordulása és a növekvő kiszámíthatatlanság miatt a hazai mezőgazdaságnak egyre fokozódó növényvédelmi kihívásokkal kell szembesülnie – hangzott el szerdán Agroinform.hu agrometeorológiai konferenciáján.

Bár az emelkedő tavaszi hőmérséklet miatt nő a vegetációs időszak hossza, ami különösen a hosszabb tenyészidejű növények számára lehet kedvező, a vegetációs időszak korábbi kezdete ugyanakkor a növekvő változékonysággal párosulva paradox módon növekvő fagykockázatnak teszi ki a mezőgazdaságot. Az idei évnek is komoly fagykárokkal és aszályos időjárással futott neki a mezőgazdaság, és a jövőben is számolnunk kell hasonló tavaszi jelenségekkel.

Vadász Vilmos agrometeorológus előadásából kiderült, hogy a hőmérsékleti értékek egész évre jellemző általános emelkedése mellett a kártevők áttelelését segítő enyhe telek, a tavaszi gabonák vetését akadályozó csökkenő tavaszi csapadékátlagok, és az időben és helyben szélsőségesen koncentrált csapadékmennyiségek okozzák a mezőgazdaság számára a legnagyobb meteorológiai kihívásokat.

Lepres Luca kertészmérnök, az Agroinform.hu szakújságírója a növekvő növényvédelmi kihívások közül kiemelte, hogy az évszakok egyre inkább eltolódnak és összemosódnak, ezért a termesztés régi szabályait a korábbinál sokkal rugalmasabban kell kezelni. A változékonyság miatt a mezőgazdasági tevékenységek nehezen tervezhetővé és szervezhetővé váltak, emiatt azokkal fokozottan igazodni kell a meteorológiai és növényvédelmi előrejelzésekhez. A szélsőségessé váló időjárás ugyanakkor megköveteli a talajművelés átalakítását, az ellenállóbb fajták nemesítését és a különféle növénykondicionálók alkalmazását. Az igazi télies időjárás elmaradása miatt egyrészt a kártevők nagyobb tömege telel át, másrészt állandóvá válik sok invazív faj jelenléte, ezért új, célzott védekezési technológiák alkalmazására is szükség van.

Ingyenesen elérhető állami adatok is segítik a gazdálkodókat

Papp Gabriella, az Országos Meteorológiai Szolgálat elnöki titkárságának vezetője az agrometeorológiai szolgáltatások bemutatása során kiemelte, hogy a meteorológiai információk széleskörű, hatékony felhasználását egyértelműen segíti az idei évtől megvalósuló nyílt meteorológiai adatpolitika fő célkitűzése: elindult a meteorológiai adatok, információk hatékony felhasználását lehetővé tevő, széleskörű és ingyenes adatelérést biztosító, magas szakmai színvonalú meteorológiai információt tartalmazó portál, ami az odp.met.hu címen érhető el mindenki számára. Emellett az OMSZ weboldalán a met.hu-n található hiteles meteorológiai mérési adatok, agrárium specifikus előrejelzések és helyzetjelentések is segítik a gazdák mindennapi termelő tevékenységét.

A konferencia kerekasztal-beszélgetésén résztvevők is a kiszámíthatatlanná váló időjárás kihívásaira helyezték a hangsúlyt. Általános törekvés az öntözés, a víztakarékos, nedvesség-visszatartó technológiák alkalmazása, és a korábbiaktól eltérő vetési módokkal történő kísérletezés. Arra is van már példa, hogy a jobb termésátlag elérése érdekében egyes tavaszi vetésű kultúrnövényeket már az őszi időszakban elvetnek.