Egyre extrémebb idõjárásra kell felkészülnünk
2014.11.28
A világ minden táján egyre gyakoribbak lesznek az áradások és a hõhullámok, a bolygó hõmérsékletének emelkedésével, ami magasabb tengerszintet és hirtelen áradásokat eredményez – figyelmeztet friss jelentésében a Royal Society. Ráadásul a leginkább kiszolgáltatott emberek – az idõsek, illetve a mélyszegénységben élõk – lesznek kitéve a növekvõ kockázatoknak.

A 124 oldalas tanulmány részletesen elemzi, hogy mire kell számítanunk a következõ 100 évben, és hogyan lehet legjobban kezelni a kihívásokat.

Az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testülete (IPCC) konzervatív becslései szerint a szélsõséges idõjárás által okozott költségek 1980 és 2004 között 1400 milliárd dollárra rúgtak, melynek mindössze negyedét fedezték biztosítások.

Tudósok szerint az elkövetkezõ 100 évben a helyzet csak romlani fog: az árvizek hatása várhatóan négyszeresére, a forró nyaraké tízszeresére emelkedhet. A szeszélyes idõjárási események, mint amilyen az idõs emberek életét követelõ nyári tartós hõhullámok, sokkal gyakoribbakká válnak majd.

A jelentés készítõi azt javasolják a kormányoknak, hogy közösen, az információk megosztásával segítsék egymást a helyes stratégia kialakításában. Továbbá több nemzetközi és hazai forrást kellene a katasztrófavédelem-elõkészítésére fordítani.