Alakul az európai bankfelügyelet: vannak még hiányosságok
2014.07.03
Az Európai Számvevõszék által ma közzétett jelentés szerint a bankszektorra vonatkozó jogszabályok bizottsági reformja és az Európai Bankhatóság létrehozása fontos kezdeti lépései voltak a pénzügyi válságra adott reakciónak, sikerült lefektni a bankszektor új szabályozási és felügyeleti rendszerének elemeit. A határokon átnyúló bankfelügyelet, az uniós bankok ellenálló képességének értékelése és a fogyasztóvédelem elõmozdítása terén azonban hiányosságok mutatkoznak.

„A pénzügyi válság sokkhullámként söpört végig az uniós bankszektoron, gazdasági és államadósság-válságot okozva, de az Unió fellépése következtében a helyzet stabilizálódott”, nyilatkozata Milan Martin Cvikl, a jelentést felelõs számvevõszéki tag, „Az Európai Bankhatóság azonban nem rendelkezik hatáskörrel a felügyeleti konvergencia terén hozott határozatok végrehajtatására, továbbá csak korlátozott jogi felhatalmazással és személyzeti állománnyal rendelkezett a 2011-es stressz-tesztek végrehajtásához. Az egységes felügyeleti mechanizmusról szóló megállapodással és a bankunió más elemeinek elfogadásával megnyílt a lehetõség további fontos intézkedések meghozatalára.”

A pénzügyi és gazdasági válságra adott reakcióként sürgõs beavatkozásra volt szükség a pénzügyi intézményekbe vetett bizalom helyreállítására, amelyet késõbb szabályozási és felügyeleti reformok követtek. A Számvevõszék az ehhez vezetõ folyamatot vizsgálta, a 2011-tõl 2013 elejéig terjedõ idõszakra koncentrálva. Megállapította, hogy a Bizottság és az Európai Bankhatóság széles körû szabályozási tervvel reagált a pénzügyi válságra. Kevés idõ állt azonban rendelkezésre az érdekeltekkel folytatott konzultációra és nem került sor több ágazatra kiterjedõ hatásvizsgálat elvégzésére.

Az Európai Bankhatóság a tagállami felügyeleti hatóságok munkáját támogatva és koordinálva járult hozzá a bankok határokon átnyúló felügyeletéhez. A bankok napi felügyeletét azonban a tagállami felügyeleti hatóságok végezték, és az Európai Bankhatóság nem rendelkezett közvetlen hozzáféréssel a pénzügyi intézményekhez. A felügyeleti kollégiumokon keresztül megvalósuló felügyeleti konvergencia csak korlátozott volt, és a kollégiumok túl sok idõt töltöttek saját eljárásaik megtárgyalásával a kockázatokra való összpontosítás helyett. Az Európai Bankhatóság nem rendelkezik jogkörrel a felügyeleti konvergenciával kapcsolatos határozok meghozatalára és végrehajtatásra, valamint a tagállami felügyeleti hatóságok közötti viták rendezésére.

Az Európai Bankhatóság korlátozott jogi felhatalmazással és munkaerõ-állománnyal rendelkezett a 2011-es stressz-tesztek végrehajtásához, amelyet uniós szintû pénzügyi védõháló nélkül végeztek el. Bár a stressz-tesztek hasznosak voltak abból a szempontból, hogy számos bank újratõkésítéséhez vezettek, de egyúttal rámutattak az ilyen intézkedések korlátaira is, amennyiben azok nem járnak együtt az eszközportfólió minõségének értékelésével.

Az uniós ellenõrök több ajánlást tettek a felügyeleti kollégiumok eredményességének és a banki stressz-tesztek megbízhatóságának javítására, valamint a bankunió és az eredményes bankfelügyelet sikerének biztosítására.