Hosszú távon alacsony marad az euró-alapkamat
2014.07.04
Az Európai Központi Bank (EKB) 0,15 százalékos alapkamata a jelenlegi inflációs kilátásokat tekintve hosszabb távon érvényben marad és az EKB mandátumának keretein belül kész nem konvencionális eszközöket is bevetni a gazdaság támogatására - mondta Mario Draghi, az EKB elnöke a bank csütörtöki kamatdöntõ ülését követõ sajtótájékoztatón.

Draghi szerint az euróövezet gazdasági kilátásait továbbra is kockázatok terhelik az elégtelen strukturális reformok és a vártnál gyengébb belsõ kereslet miatt. Ehhez járulnak még a geopolitikai kockázatok, és kedvezõtlenül befolyásolhatja a gazdasági feltételeket a pénzpiac és a feltörekvõ országok gazdaságának alakulása.

Draghi közölte, hogy a már korábban bejelentett idei két célzott hosszú távú refinanszírozási programot (TLTRO) követõen továbbiakat is indít az EKB a reálgazdaság támogatására. A jövõ év márciusa és 2016 júniusa között még hatra kerülhet sor, és a teljes hitelösszeg elérheti az 1000 milliárd eurót.

A bankelnök elmondta, hogy az EKB változatlanul foglalkozik az eszközfedezetû értékpapír (ABS) vásárlási programmal, mert a reálgazdaságnak, fõleg a kis-és közepes vállalatoknak akar pénzt juttatni.

"Ennek valódi ABS-nek kell lennie, a koncepcióban nincs helye származékos eszközöknek vagy ilyesminek" - mondta Draghi. Hozzátette: a konstrukciónak egyszerûnek és világosnak kell lennie, tekintettel az átláthatatlanul bonyolult konstrukciókkal kapcsolatos korábbi keserû tapasztalatokra. A legösszetettebb eszközöket nem Európában dolgozták ki - hangsúlyozta Draghi, közvetve utalva az amerikai pénzintézetek felelõsségére.

Draghi hangsúlyozta, hogy a bankok további forrásokhoz is hozzájuthatnak, ha hitelkihelyezéseik meghaladják a megszabott mértéket, ezzel szemben vissza kell fizetniük a pénzt, ha nem tesznek eleget az elvárásoknak.

A bankelnök bejelentette, hogy januártól az EKB nem havonta, hanem csak hat hetente tart kamatdöntõ ülést, mert nem tud és nem is helyes minden hónapban intézkedést hozni. Ugyancsak januártól az amerikai Fed-hez hasonlóan közzéteszik az ülések jegyzõkönyvét.