A biztosítók fedezhetik a megszûnõ zöldenergia-támogatásokat?
2014.07.07
Az európai megújuló energia ipar motorjaként funkcionáló állami támogatások hirtelen megvonását követõen a biztosítók olyan termék kidolgozását tervezik, amely védelmet nyújthat az nap- és szélenergia projektek befektetõinek.

A világ harmadik legnagyobb biztosítási alkusz cége, a Willis már elõrehaladott tárgyalásokat folytat biztosítókkal egy ilyen biztosítási termék kidolgozásáról, amelyet már jövõre elkezdhetnek értékesíteni – írja a Financial Times.

A projekt finanszírozóinak szánt biztosítási fedezet újabb lendületet adhat a megújuló energia szektornak, melyet erõsen visszavetett, hogy a pénzügyi válságot követõen a kormányok Európa-szerte megvágták a szektornak nyújtott támogatásokat.

A hatóságok azzal magyarázták a támogatások megvonását, hogy a napelemek költségei drasztikusan csökkentek az elmúlt években. Korábban számos országban a projektek teljes élettartamára, tipikusan 20 évre garantálták a támogatásokat, az új projektek esetében azonban ezt az idõtartamot erõsen lecsökkentették.

Spanyolországban és több másik országban is azonban nem csak az újonnan induló projektek esetében csökkentették a támogatást, hanem visszamenõlegesen is, amellyel igencsak felbõszítették a befektetõket, mondván, az ilyen lépés erõsen veszélyezteti a projektek életképességét.

A Willisnél az elmúlt évben jelentõs keresletnövekedést tapasztaltak a megújuló energia szektor befektetõi és hitelezõi részérõl az állami támogatások visszamenõleges módosítására is kiterjedõ fedezet iránt.

Szakértõk közül sokan úgy vélik, hogy a kockázatok összetettsége miatt azok értékelése és a fedezet beárazása meglehetõsen nehéz lenne, míg a megújuló energia szakértõk szerint a biztosítás vonzereje erõsen függ azok díjától.

A spanyol kormányt több befektetõ is pereli, akik ellenzik a támogatások visszamenõleges megvonását.

2008 óta Spanyolország fotovoltaikus vállalatainak több, mint fele csõdbe ment – derül ki az európai fotovoltaikus iparági szövetség (European Photovoltaic Industry Association, EIPA) adataiból. A spanyol napelemes erõmûvek bevételei átlag 30-40 százalékkal csökkentek, amely mintegy 2 milliárd eurós kiesést jelent a befektetõk kezdeti elvárásaihoz képest – állítja az EPIA.

A szövetség szerint Franciaországban, az Egyesült Királyságban, Görögországban, Bulgáriában és a Cseh Köztársaságban is hátrányosan érintették az állami támogatások kaotikus változtatásai a vállalatokat és befektetõiket.