Év végére várják a felfutást a nyugdíjbiztosítók
2014.07.14
Hét hónapja él az a szabály, amely adókedvezménnyel támogatja az új nyugdíjbiztosítások kötését, s alig egy hete alakították át a biztosítók ilyen típusú termékeiket a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ajánlásának megfelelõen. Nagy roham egyelõre nincs a biztosítóknál, de azok a társaságok, amelyek ráfeküdtek az új lehetõségre, látnak már mozgást – írja a Népszabadság.

Az Aegonnál háromezer ügyfél választott nyugdíjbiztosítási konstrukciót, s a társaság a termékek továbbfejlesztésétõl is vár egy nagyobb lendületet. Várakozásaiknak megfelelõen a folyamatos díjas új szerzõdések körülbelül 30 százalékát teszik ki a nyugdíjbiztosítások.

A társaságok az elsõ öt hónapban 23,3 ezer nyugdíjbiztosítást értékesítettek, a megkötött új szerzõdések száma az idõszak végén 22,8 ezer volt. A folyamatos díjas biztosítások állománydíja, vagyis az adott idõszakban meglévõ szerzõdések éves díja ötmilliárd forint – közölte Binder István, az MNB felügyeleti szóvivõje. Az új kötések felfutása ugyanakkor nem jelent majd egyértelmûen díjbevétel-emelkedést a társaságok számára, ugyanis a várakozásoknak megfelelõen sokan a régi vagy lejáró életbiztosításaikat cserélik le új nyugdíjbiztosításra.

A biztosítók által a jegybank számára átadott adatok alapján a 2014 elsõ negyedévében értékesített nyugdíj-biztosítási szerzõdések egyelõre nem járultak kiemelten hozzá az életbiztosítási ág elsõ negyedéves növekedéséhez – erõsítette meg Binder.

Várhatóan az év végén fut majd fel a nyugdíjbiztosítások forgalma, hiszen az év végi adótervezés és számolgatás eredményeként derülhet ki, van-e értelme rámenni az adókedvezményekre vagy sem. Általánosságban elmondható, hogy minél nagyobb a jövedelem és minél kevesebb a gyerek (illetve az igénybe vehetõ családi adókedvezmény), annál inkább megéri kihasználni a biztosítás adta lehetõséget. Emiatt az év végén az egyszeri díjas biztosítások felfutása várható: decemberben akár az év végi jutalom egésze vagy egy része vándorolhat nyugdíjbiztosításba.