Kétmillió rubel kártérítést kaphatnak a moszkvai metróbaleset áldozatai
2014.07.16
A kedd délelõtti moszkvai metróbaleset áldozatai – legalább 20 halálos áldozat és 150 sérült – akár 2 millió rubel (13,3 millió forint) kártérítésben részesülhetnek, sérülésük súlyosságától függõen – közölte az oroszországi felelõsségbiztosítók nemzeti szövetsége (NCCO).

Az eddig ismert 20 halálos áldozat családja a teljes 2 millió rubel kártérítésre, plusz 25 ezer rubel temetési költségtérítésre jogosult – közölte az NCCO elnöke, Andrei Yuryev a szövetség honlapján.

A baleset a fõváros keletrõl északnyugati irányba haladó, Arbatszko-Pokrovszkaja nevû vonalon, a Szlavjanszkij bulvar és a Park Pobedi nevû állomások között történt.

A Szlavjanszkij bulvar megálló elõtt mintegy 200 méterrel a szerelvény vezetõje élesen fékezett, mert a feszültség hirtelen zuhanása miatt hamis vészjelzést adott le a biztonsági rendszer. A három kisiklott vagon egyike erõsen megrongálódott.

Hirtelen fékezéskor a leggyakoribb sérülések a különféle zúzódások, diszlokációk, törések és agyrázkódás – mondta Yuryev. Törött végtagok esetén az áldozatok maximum 500 ezer rubel, agyrázkódást szenvedettek – járóbeteg-ellátásuk hosszától függõen – 60-100 ezer rubel kártérítést kaphatnak.

A kártalanításhoz az áldozatoknak a moszkvai metrótársasághoz kell benyújtaniuk kérelmüket, miután 2013 óta az oroszországi közlekedési szállítók kötelesek biztosítani utasaikat. A jogszabályok betartatásáért az NCCO a felelõs.

A metróbaleset különösen nagy sokkot okozott Moszkvának, melynek díjnyertes metróhálózata többször is esett terrortámadás áldozatául az elmúlt években, de technikai problémák nem adódtak ezidáig.