EIOPA: nem enyhülnek tovább a biztosítói tõkekövetelmények
2014.07.23
Az Európai Biztosítás-és Foglalkoztatóinyugdíj-hatóság (EIOPA) elnöke szerint az eszközfedezetû értékpapírokhoz kapcsolódó, felülvizsgált tõkekövetelmények lehetõvé teszik a hosszú távú befektetéseket. Iparági szakértõk azonban errõl messze nincsenek meggyõzõdve.

Az európai felügyeletek és a biztosítási ágazat továbbra is igen eltérõen gondolkodnak az eszközfedezetû értékpapírok (ABS) szabályozását illetõen. A Handelsblatt július 17-i, Szolvencia II-rõl tartott konferenciáján Gabriel Bernardino, az EIOPA elnöke elmondta, hogy a szervezet meg van gyõzõdve róla, hogy az értékpapírosításhoz kötõdõ felülvizsgált tõkekövetelmények lehetõvé teszik a biztosítási ágazat számára, hogy hosszú távú finanszírozást nyújtson a gazdaságnak, fenntartható körülmények között.

A biztosítók és vagyonkezelõk ezzel szemben úgy véli, hogy az új szabályok leállítják az összes jövõbeli ABS-befektetést a biztosítók részérõl. A Szolvencia II jelenlegi szabályai a kiváló minõségû, „A-típusú” értékpapírok esetében a módosított átlagidõ éveiként 2,1%-os tõkekövetelményt írnak elõ. Az A-típusú eszközök mögött szigorúan meghatározott értékpapírok állnak, beleértve a lakossági jelzálog hiteleket, a kkv-knak nyújtott hiteleket és a hitelkártya-követeléseket, melyek legalább BBB minõsítésûek és nem elõtörleszthetõek.

Az AXA befektetési igazgatója, Laurent Clamagirand szerint a jelenlegi kritériumokat egyszerûsíteni kellene, sõt egyes elemeire egyáltalán nincs is szükség. Szerinte a szabályozóknak fel kellene állítaniuk egy „Kiváló eszközfedezetû értékpapírok” minõsítési rendszert, amely az értékpapírosítás elõtt minõségellenõrzést végezne, amit egy független magán- vagy állami szervezet végezhetne.

Szakértõk szerint a tõkekövetelmények egyébként sincsenek összhangban a nem-értékpapírosított eszközökre vonatkozó követelményekkel. Az Association for Financial Markets in Europe értékpapírosításért felelõs vezetõje, Richard Hopin szerint a Szolvencia II értelmében, ha egy biztosító úgy dönt, hogy egy lakossági jelzáloghitelekbõl álló, 5 éves portfoliót vesz, ahol minden egyes font veszteséggel szemben kitettséggel rendelkezik, akkor bizonyos körülmények között akár 0%-os tõketartalékot kell képeznie. Ezzel szemben, ha ugyanazokból az értékpapírokból álló, csomagolt terméket vásárol meg egy biztosító, úgy akár 10,5%-os tõketartalékot is képezniük kell.

A Pimco vagyonkezelõje, Eugene Dimitriou szerint a tõkekövetelmények szintje annyira magas, hogy a hatóságok tulajdonképpen azt mondják vele: „nem akarjuk, hogy értékpapírosított eszközökbe fektessetek”.Dimitriou szerint ráadásul az Európai Unió intézményei, nevezetesen az EIOPA és az Európai Bizottság egymással szemben menõ célokért dolgoznak az értékpapírosítások esetében. Míg az elõbbi eltántorítani akarja a biztosítókat az értékpapírosított eszközökbe fektetéstõl, addig utóbbi, makro ökonómiai szempontból szívesen támaszkodna a biztosítók befektetéseire, hogy az ne csak a banki hitelezésre támaszkodjon.

Az Axa szerint a szabályozó hatóságok már dolgoznak egy új besoroláson, amely a kkv-hitelek értékpapírosítására alacsonyabb tõkekövetelményeket írna elõ, az EIOPA azonban egészen más üzenetet közvetít. A hatóság szóvivõje szerint a szabályok véglegesek, amit az EB ezen a nyáron el is fogad. A konzultációs idõszakban a követelmények már így is jelentõsen enyhültek, így nem áll szándékában a hatóságnak további engedményeket tenni.