Törvénysértõ kgfb-szerzõdés: figyelmeztetést kapott a Genertel
2011.08.26
Jogszabályellenes árukapcsolás – az ombudsman szerint törvényellenes a miniCasco kgfb-szerzõdéshez kötése.

A panaszos értetlenül fogadta a Genertel biztosító szerzõdésbontását. Valóban nem fizette be a miniCasco díját, de a kötelezõ felelõsségbiztosításét csekken átutalta, ezért sérelmezte, hogy a biztosító a választható szolgáltatás elmaradt díjfizetése miatt megszüntetett egy olyan szolgáltatást is, amit kötelezõen igénybe kell venni.

A Genertel úgy tájékoztatta Szabó Máté ombudsmant, hogy a miniCasco önállóan nem, csakis a kötelezõ gépjármû-felelõsségbiztosítási szerzõdéssel (kgfb) együtt köthetõ meg. Ez a termék a kgfb szerzõdés almódozata, tehát a díjfizetés körülményeit a kötelezõ gépjármû-felelõsségbiztosítási szerzõdésrõl szóló jogszabály rendezi.

Ezért áll az a biztosító szerzõdési feltételei között, hogy amennyiben az ügyfél nem fizeti meg a miniCasco díját, a szerzõdése a kötelezõ gépjármû-felelõsségbiztosítási szerzõdéssel együtt szûnik meg.

Az állampolgári jogok országgyûlési biztosának errõl más a véleménye. A jogszabályok – a szolgáltatás kötelezõ igénybevételére tekintettel – ugyanis részletesen szabályozzák a felek szerzõdéses jogviszonyát. A jogszabály szerint akkor szûnik meg a kgfb szerzõdés, ha az ügyfél az esedékességtõl számított 60 napon belül nem fizeti meg a kötelezõ díját. A törvény nem ad lehetõséget arra, hogy a felek a szerzõdés megszûnésének egyéb eseteiben megállapodjanak.

Az ombudsman ennek tisztázásával felkérte a Genertelt, úgy alakítsa át a miniCasco szerzõdési feltételeit, hogy a miniCasco díj megfizetésének esetleges elmaradása ne járjon szükségképpen együtt a kgfb szerzõdés megszûnésével.