Részletfizetést adhat a biztosító a fedezetlenségi díjra
2014.08.25
Részletfizetési engedményt kaphat a biztosítótól az utólag fizetendõ fedezetlenségi díjra júliustól az a gépjármû-tulajdonos, akinek nem volt kötelezõ gépjármû-felelõsségbiztosítása (kgfb), amennyiben a biztosítással nem fedezett idõ meghaladja a 120 napot.

A tavaly december közepén elfogadott, a pénzügyi jogszabályokat módosító törvény egyik passzusa módosította a kgfb-törvényt, ebbe került be a részletfizetési kedvezmény. A biztosítási fedezet nélkül maradt idõre utólag megfizettetett kgfb-díj a kártalanítási számlára kerül, amelybõl a biztosítással nem rendelkezõ üzembentartók által okozott károkat fedezik. A kártalanítási számlát a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) kezeli.

A MABISZ minden év végén közzéteszi a következõ évi fedezetlenségi díjat, amelyet napokban határoz meg, és sokkal több a "normál" kgfb díjánál. Az idei évre meghirdetett fedezetlenség díja például napi 440 forint a 71-100 kilowattos motorral szerelt autóknál, és napi 200 forint a 71 kilowattnál nagyobb teljesítményû motorkerékpároknál.