Az államalapítás ünnepe alkalmából idén nyolcadik alkalommal választották meg az ország tortáját, cukormentes változatot pedig harmadszorra díjaztak. A Nándori Cukrászda cukormentes, Csokis kaland elnevezésû tortája mellett valószínûleg sokak szívét dobogtatja meg a Magyarország Tortája 2014 címet elnyerõ Somlói revolúció is. A Generali Biztosító friss felmérése szerint ugyanis a magyarok kedvenc cukrászsüteménye a somlói galuska. A válaszok alapján a második legnépszerûbbnek a franciakrémes bizonyult, a harmadik helyen pedig a dobostorta áll.
A kutatás szerint igencsak édesszájú nemzet a magyar: a megkérdezettek közel fele (42%) heti rendszerességgel, 38 %-uk pedig legalább havonta egyszer eszik valamilyen cukrászsüteményt. Ezzel szemben a válaszadóknak csupán 2%-a nem fogyaszt soha ilyen jellegû édességeket. A kutatásból az is kiderült, hogy a nõk valamivel falánkabbak a férfiaknál: a heti rendszerességgel sütizõk körében 46-54% a nemek megoszlása a javukra. A túlzásba vitt édességfogyasztás vitathatatlanul veszélyes az emberi szervezetre, azonban, mint a mostani felmérésbõl is kiderült, a süteményezésnek pozitív hatásai is lehetnek. Az eredmények alapján ugyanis összefüggés mutatkozott az édességfogyasztás és a pesszimizmus között: a heti rendszerességgel sütizõknek csak 30%-a, míg a süteményeket évente párszor fogyasztóknak már 47%-a vélte úgy, hogy rossz irányba mennek a dolgok környezetükben.
Nemcsak az édesszájúak életében jutnak fontos szerephez a sütemények, hiszen számtalan hazai vállalkozás foglalkozik elkészítésükkel. A Magyar Pékszövetség adatai szerint mintegy 1100 magyar és további 5-600 külföldi tulajdonban lévõ pékség mûködik Magyarországon, emellett 2013-as adatok szerint nagyságrendileg 3400 cukrászdában is beszerezhetik kedvenc desszertjüket a vendégek.
Az édességek elõállításával foglalkozó vállalkozások életében számtalan olyan speciális probléma merülhet fel, mely a zavartalan mûködést veszélyeztetheti. A sütõipari gépek miatt például fokozott tûzveszélynek vannak kitéve, de ugyanígy gondot okozhat a hûtõk meghibásodása is. Annak érdekében, hogy a hasonló üzemzavarokból adódó károk minél kisebb fennakadást okozzanak, a Generali Biztosító Cégpaletta programjának keretében speciális, ingyenes biztosítási csomagot alakított ki a cukrászdák és a pékségek számára. A Generali új biztosítási csomagjának keretében a pékségek kiterjeszthetik az úgynevezett tûz kockázatot: a biztosító így akkor is kifizeti a bennégett termék árát a biztosítási szerzõdés szerinti kártérítési limitig, ha az áru a rendeltetésszerûen használt sütõben égett meg.
A cukrászdák számára a hûtött áruk megromlására köthetõ kiegészítõ biztosítás lehet különösen hasznos, amely fedezi a károkat a hûtõberendezés gépi vagy elektromos meghibásodása, anyag- vagy gyártáshiba, rövidzárlat, szigetelési hiba, túlfeszültség, a hûtõfolyadék elfolyása vagy az áramszolgáltatás kiesése esetén. Illetve számukra elérhetõ az üvegpultok, vitrinek biztosítása is, amely többek között az árubemutató pultok, hûtõpultok üvegezésére köthetõ.