Közel 5 százalékkal zsugorodott Ukrajna biztosítási piaca
2014.09.15
Az idei elsõ félévben mintegy 4,8 százalékkal, 13,6 milliárd hrivnyára csökkent az ukrán biztosítók bruttó díjbevétele. Az ukrán valuta euróval szembeni mintegy 54,4%-os leértékelõdése miatt, euróban számítva ez mintegy 38,4%-os csökkenésnek felel meg.

Ukrajnában az életbiztosítások mindössze 7,4%-os részarányt képviselnek a teljes díjbevételen belül, amely egymilliárd hrivnyát jelent, miközben az ügyfélkifizetések 36,5%-kal, 80 millió hrivnyára emelkedtek az elsõ hat hónapban.

A nem-életbiztosítási ágazat produkálja tehát a teljes díjbevétel 92,6%-át. A kifizetett károk az elsõ félévben 12%-kal, 12,6 milliárd hrivnyára nõttek.

Az életbiztosítási piacon a legnagyobb részesedése az Uniqa, a MetLife és Renaissance biztosítóknak van, õk hárman adják a teljes életbiztosítási díjbevétel 47,7 százalékát.

A nem-élet piacon jóval nagyobb a verseny, és kisebb a piaci koncentráció. A „legnagyobb” szereplõknek díjbevétel tekintetében az Uniqa, az Axa és a Provinda biztosítók számítanak, azonban egyikõjük piaci részesedése sem éri el a 3%-ot.

Az ukrán pénzügyi piacfelügyeleti hatóság (Natskomfinuslug) adatai szerint a biztosítók vagyona az elsõ félévben 3,6%-kal, 66,2 milliárd hrivnyára emelkedett, amely a pénzügyi intézmények teljes vagyonának több mint fele. Szeptember 1-jén 392 biztosítótársaság mûködött Ukrajnában, melybõl 58 csak életbiztosítással foglalkozott.