Pörögnek a Fundamenta lakáshitelei
2011.08.31
A Fundamenta-Lakáskassza Zrt. az elsõ félévben 11,44 milliárd forint saját lakáskölcsön kihelyezésével a teljes - forint és deviza alapú - lakáshitel piacból 11,9 százalékos részesedést ért el, a tavalyi elsõ féléves 3,9 százalékos arány után - közölte a társaság kedden az MTI-vel.

Az idei elsõ negyedévben 9 százalékos volt a Fundamenta piaci részesedése a társaság korábbi közlése szerint. A Fundamenta 2011 végére mintegy 34 milliárd forint saját lakáskölcsön folyósítását tervezi, amellyel várhatóan 17-18 százalék piaci részesedést ér el.

A forint alapú hitelkihelyezések 12,3 százalékát nyújtotta a Fundamenta 2011 elsõ félévében, szemben a tavaly ugyanebben az idõszakban mért 7 százalékkal. A lakástakarékpénztár kizárólag forint alapú hiteleket nyújt.

A társaság megközelítõleg ugyanannyi lakásszámla-szerzõdést kötött idén az elsõ hat hónapban, mint tavaly, a szerzõdéses összeg viszont emelkedett az elmúlt év azonos idõszakához képest.

A Fundamenta 2011 elsõ félévében - bankadó nélkül - 2,85 milliárd forint üzleti eredményt ért el, szemben a 2010-es 2,38 milliárd forinttal. (A tavalyi elsõ félévben még nem jelent meg a bankadó.) Az adózás elõtti eredmény 2,24 milliárd forint lett az idei elsõ hat hónapban.

A lakástakarékpénztár közleménye arra is rávilágít, hogy a lakás-elõtakarékosság egyre nagyobb térnyerése és a lakáskasszák hitelezésének bõvülése mind fiskális, mind reálgazdasági szempontból számos elõnnyel jár. A szerzõdéses összegek kifizetése ugyanis a lakáscélú felhasználás révén a reálgazdaságba áramlik, továbbá a szerzõdések mintegy háromnegyede áfabevételt generáló beruházásokra- felújításra, építésre - fordítódik. Áttételesen szja, tb és illetékbevételek is keletkeznek a szerzõdéses összeg folyósítását követõen, így az állami támogatás is megtérül.