A Fundamenta válasza a kormány bejelentésére
2016.01.19
Sajtóközleményben reagált a Fundamenta a kormány tervére, amely szerint a lakástakarékok egyeduralmának konkurenciájaként fellépõ, brit mintájú otthonteremtési közösségeket (building society) hoznának létre - írja a portfolio.hu. A hazai lakástakarék-pénztár szerint nem igaz a kormány azon állítása, amely szerint nem épülnek a lakástakarékokból új lakások, hiszen csak tavaly 175 milliárd forint értékû megtakarítást és lakáskölcsönt fizetett ki a cég, emellett szkepticizmusát fejezte ki a "nem kellõen biztonságos feltételekkel mûködõ fogyasztói csoportok, vásárlói klubokkal" kapcsolatosan.

A Fundamenta fogad minden olyan kezdeményezést, amely a magyar lakosság otthonteremtését segíti, ugyanakkor óvatosságra int a nem kellõen biztonságos feltételekkel mûködõ fogyasztói csoportok, vásárlói klubok esetleges létrehozásával kapcsolatban. Az elmúlt idõszak negatív pénzügyi történései felhívják a figyelmet a hosszú távon prudens és stabil mûködés, a megfelelõ tõkehelyzet, a fogyasztóvédelem és a pénzügyi szolgáltatásokhoz társuló garanciális elemek fontosságára.

A Fundamenta által folyósított lakáscélú hitelek nagyobb része vásárlási célú, ez tette ki 2015-ben a kölcsönök mintegy 73 százalékát, amely emelkedés az elõzõ évhez képest. A hitelek kisebb részét fordítják az ügyfelek házépítésre, bõvítésre, korszerûsítésre, ugyanakkor ezen lakáscélok jelentõsége a lakáspiaci beruházások élénkülésével párhuzamosan nõni fog.

A Fundamenta-Lakáskassza 2015-ben is a GDP 0,5%-ának megfelelõ összeget, 175 milliárd Ft értékû megtakarítást és lakáskölcsönt fizetett ki ügyfeleinek, melyet számlával/szerzõdéssel igazolt módon a hazai lakásállomány bõvítésére, illetve minõségének javítására használtak fel.

A fiskális politikában egyre nagyobb hangsúlyt kap a belsõ adósságfinanszírozás, amelyben a lakástakarékok továbbra is jelentõs szerepet játszanak. Így a lakástakarék rendszer az otthonteremtés finanszírozásán túl kiválóan csatornázza át a lakossági megtakarításokat az államadósság belsõ finanszírozása felé - áll a közleményben.