Reálhozam-elszámolás: több százan fordultak a felügyelethez
2011.08.31
Fogyasztóvédelmi eljárásokat indított több magánnyugdíjkassza ellen a pénzügyi felügyelet. A reálhozam-elszámolás miatt több mint 400-an fordultak a szervezethez, a legtöbben egyetlen forintot sem kaptak több mint 10 éves befizetés után – tájékoztatott a hírTV.

Több ezren perelnék a magánnyugdíjpénztárakat azok közül, akik nem kaptak reálhozamot. Az interneten szervezõdõ egyik pertársasághoz már 4500-an csatlakoztak. Elszámolási problémával több, mint 400-an fordultak már a pénzügyi felügyelethez is, ezekben a bíróság járhat el, a PSZÁF csak fogyasztóvédelmi kérdésekben intézkedhet.

Tucatnyi ügyben már vizsgálatot is indítottak. Az egyik pénztár például azért akart 200 ezer forintnyi reálhozamot visszautalni az állami rendszerbe, mert az ügyfél véletlenül a devizaalapú bankszámlaszámát adta meg a lakossági számla helyett. Bár a reálhozamokat szerdáig, azaz augusztus 31-ig kell átutalni a magánnyugdíjpénztáraknak, a postán még szeptember 16-ig fel lehet venni az összeget.

A felügyelet szóvivõje azt mondta: azok a kasszák is átutalják határidõre az összegeket, amelyeket korábban a reálhozamok újraszámolására kötelezett a PSZÁF. Binder István szóvivõ a hírTV-nek arról beszélt: körülbelül 400 panasz érkezett hozzájuk pénztári ügyekben az elmúlt idõszakban. Ezek alapvetõen a reálhozamokról szóltak, és alig egy tucatnyi olyan volt, amely nem elszámolási problémát sérelmezett, hanem egy fogyasztóvédelmi vizsgálatot lehetett indítani vele kapcsolatban.