Nyaralási barométer: így utazunk idén
2021.06.29

Az európaiak 57%-a tervez utazni a szokásos nyári szabadságolási időszakban, ami ugyan kevesebb, mint 2019-ben, azonban az amerikaiak és kínaiak még inkább lemondanak az idei nyaralásról. A franciák utaznának leginkább az egyes országok közül - derül ki az Europ Assistance globális felméréséből.

Az Europ Assistance (EA) közzétette az idén 20 éves Nyaralási Barométer felmérésének nemzetközi eredményeit, melyet az Ipsos globális piackutató céggel közösen készített. A 3 kontinensen és 14 országban végzett felmérésben, amely a globális utazási trendeket követi nyomon, 14 000 ember vett részt. Idén többek között a világjárvány utazásra gyakorolt hatásaira is kitért.

Francine Abgrall, az Europ Assistance csoportvezetője szerint több európai országban a 2019-es adatokhoz képest növekedést várnak a nyári utazásokban. Az európaiak csaknem 70%-a úgy látja, hogy az utazások visszatérnek a normális szintre a következő három évben. Az idei nyaralási barométer azt mutatja, hogy az emberek izgatottak, hogy újra láthatják és megölelhetik családtagjaikat és visszatérhetnek az olyan egyszerű tevékenységekhez, mint az éttermi étkezés.

Kevesebbet szánunk utazásra

Összességében az európaiak 57%-a tervez utazni a szokásos nyári szabadságolási időszakban, ez 6 százalékpontos csökkenés 2019-hez képest. A csökkenés ellenére is több európai számít utazásra, mint az amerikaiak (50%) vagy kínaiak (53%). Egyes országok esetében kétszámjegyű visszaesés tapasztalható a nyári utazási tervekben, például Németországban (-21 pont), az Egyesült Királyságban (-14 pont) és Belgiumban (-12 pont). Más európai országokban növekszik az utazási vágy, beleértve Olaszországot (+6 pont) és Lengyelországot (+5 pont).

Ami az utazásra szánt költségkeretet illeti, az európaiaké több mint 20%-kal csökken 2019-hez képest, az amerikaiaké viszont csak 2%-kal. A legnagyobb visszaesés Spanyolországban (-30%), Franciaországban (-26%), Németországban (-25%) és Olaszországban (-21%) volt megfigyelhető. Portugália az egyetlen olyan ország, ahol a tervezett utazási költségkeret változatlan maradt a 2019-es felméréshez képest.

A britek, a belgák és az amerikaiak a legoptimistábbak az utazásokat tekintve: szerintük az utazás 2022-ben vagy 2023-ban visszatér a normális kerékvágásba. A lengyelek és a franciák ezzel szemben úgy vélik, hogy az már soha nem térhet vissza.

A felmérés kitért a lokációra is – az európaiak 58-a nyilatkozta, hogy továbbra is a tengerpartra utazna legszívesebben. A vidéki (26%) és a hegyvidéki (24%) kirándulások 2019-hez képest egyenként négy százalékponttal emelkedtek. Az európaiak 45%-a a hazájukban töltött nyaralást részesíti előnyben. A külföldre utazók számára a legnépszerűbb úti célok Spanyolország, Franciaország és Olaszország, amelyek általában a felmérés élmezőnyét alkotják.

A pandémia az utasbiztosításra is ráirányította a figyelmet

A világjárvány okozta korlátozások az elmúlt évben hatással voltak az európai polgárok szokásaira. Ez különösen igaz az olaszokra, a lengyelekre, a franciákra és az osztrákokra, akiknek a felmérés szerint meglehetősen hiányzik a rokonlátogatás, az, hogy korlátozások nélkül élvezhessék a mindennapi tevékenységeket, például az étterembe járást és hogy szabadon utazhassanak saját országukon belül.

Nem meglepő, hogy a világjárvány miatt az utasbiztosítások egyre nagyobb hangsúlyt kapnak. Az európaiak több mint 45%-a jelezte, hogy a COVID-19 válság miatt növelni fogja utasbiztosítási fedezetét.