Közzétették az új biztosítási tõkeszabályozást
2014.10.13
Az Európai Bizottság múlt hét pénteken közzétette a biztosítótársaságokra vonatkozó új tõkeszabályozás, a Szolvencia II módosított szövegét, amely a végrehajtási szabályokat is tartalmazza. A legjelentõsebb változás az értékpapírosított eszközökhöz kapcsolódó tõketartalékok standard formula szerinti számítását érinti, amely jóval alacsonyabb tõkekövetelményt ír elõ, mint amit az Európai Biztosítási és Foglalkoztatóinyugdíj-hatóság (EIOPA) korábban javasolt.

A biztosításfelügyeleti szabályok is fontos szerephez jutnak a MABISZ V. Nemzetközi Biztosítási Konferenciáján, 2014. november 6-án, a Corinthia Hotel Budapestben.

A javasolt szabályok azt is meghatározzák, hogy miként kell meghatározni a szükséges tõke nagyságát a különféle eszközosztályok esetében, miként kell értékelni az eszközöket és forrásokat, vagy hogy miként kell irányítani a biztosítótársaságokat.

A szabálymódosítások célja, hogy leegyszerûsítse a biztosítói csoportok felügyeletét, megerõsítse a csoportfelügyeletek hatáskörét, valamint figyelembe vegye a biztosításpiaci, kockázatkezelési és nemzetközi beszámolási standardok fejleményeit.

Janine Hawes, a KPMG biztosítási szabályozásért felelõs részlegének vezetõje szerint a módosítások célja, hogy jobban tükrözze mögöttes eszközök kockázatait. A szakértõ szerint az értékpapírosítás legmagasabb rangú értékpapírosztálya esetében a tõketartalékok szintjét úgy sikerült meghatározni, hogy az most már közelebb áll ahhoz, mintha a mögöttes hitelt közvetlenül tartaná könyveiben a biztosító. Hawes szerint a lépésnek köszönhetõen most már nem kell attól tartani, hogy a túl magas tõkekövetelmények elriasztják a biztosítókat a hosszú távú befektetésektõl, amire Európának igen sürgetõen szüksége lenne a növekedés és a munkahelyteremtés érdekében.

Michaela Koller, az európai biztosítók és viszontbiztosítók szövetsége, az Insurance Europe fõigazgatója üdvözölte az EB kiadványát, amely létfontosságú a Szolvencia II végrehajtásához. Az IE egyelõre még vizsgálja az anyagot, különösen a hosszú távú beruházások kezelését illetõen, amely nem csak a biztosítottakra, de egész Európára hatással lehet, hiszen jelenleg a biztosítók számítanak a legnagyobb intézményi befektetõknek Európában.

A törvény akkor lép hatályba, ha az Európai Parlament, és a Tanács is jóváhagyja azt, melyet akár 6 hónapos vizsgálat is megelõzhet.

Többek között errõl és ehhez hasonló témákról is szó lesz a november 6-án megrendezésre kerülõ MABISZ V. Nemzetközi Biztosítási Konferencián, ahol többek között Janine Hawes (KPMG), az Insurance Europe képviseletében pedig Nicolas Jeanmart, élet-, nem-élet és makrogazdasági területért felelõs vezetõ is elõadást tartanak.