Még mindig a dán nyugdíjrendszer a legjobb a világon!
2014.10.14
Dánia nyugdíjrendszere kapta meg idén is egyedüliként a „világszínvonalú” minõsítést, míg Hollandia a harmadik helyre csúszott vissza, Ausztrália mögé – derül ki az ausztrál Mercer tanácsadó cég Global Pension Indexe idei eredményeibõl.

Az immár hatodik éve elkészített felmérésben az egyes országok nyugdíjrendszereit több mint 40 indikátor mentén hasonlították össze, melyek három részindext alkottak: ezek a megfelelõség (40%), a fenntarthatóság (35%) és az integritás (25%).

A felmérésbe bekerülõ új európai országok közé tartozik Finnország, amely egybõl negyedik helyen végzett, integritás szempontjából pedig a valaha elért legmagasabb pontszámot, 91,1 pontot szerzett. Ausztria és Olaszország a 17., illetve 19. helyen végeztek, Franciaország és Lengyelország mögött, amely utóbbi két ország nyugdíjrendszere fenntarthatóságának köszönhetõ.


Olaszország negatív rekordot döntött azzal, hogy fenntarthatóság szempontjából a legalacsonyabb pontszámot érte el. Ebbe a részindexbe olyan mutatók tartoznak, mint a lefedettség, a befizetések szintje, a demográfia és az államadósság. Olaszország 13,4 ponttal kissé az osztrákok (18,9) mögött végzett a kategórián belül.

Fenntarthatóság szempontjából Brazília érte el eddig legrosszabb pontot, 2013-ban 26-ot, amely idén csekély mértékben, 26,2-re javult.

Szintén idén került be a felmérésbe Írország, amely a 12. helyen végzett az összesítésben, Németországgal együtt. Írország a megfelelõség részindex esetében megelõzi a szomszédos Egyesült Királyságot, azonban fenntarthatóság szempontjából azonban jóval elmarad attól.

Dánia pontszáma idén 82,4-re emelkedett, köszönhetõen mindhárom részindex javulásának, ezzel jóval megelõzte az õt követõ két országot. A jelentés külön kiemelte az ellátások védelmének fokozását csalás, vagy a szolgáltató fizetésképtelensége esetén, továbbá azt is megjegyezte, hogy a pontszám emelkedése mögött számos kisebb tényezõ is szerepet játszott, mint például a megtakarítási ráta emelkedése.

Ausztrália esetében külön megdicsérte a Mercer a kötelezõ hozzájárulás szintjének a mostani 9,5%-ról, 12%-ra növelését. Utóbbi azonban csak 2021 után lép életbe, az eredetileg tervezett 2019 helyett.

Hollandia pontszáma szintén emelkedett idén, azonban csak 0,9 ponttal, ami elsõsorban a jogszabályi változásokkal magyarázható.


Franciaország és Németország is jelentõs növekedést ért el az összesített pontszámok tekintetében, elõbbi esetében ez a minimális nyugdíjösszeg emelkedésének volt köszönhetõ.

Az Egyesült Királyságban az automatikus beléptetés bevezetése, és a járulékkulcsok emelése jelentett plusz pontszámot idén, megelõzve ezzel Szingapúrt, megõrizve a 9. helyet a rangsorban.

Lengyelország a 15. helyre, Franciaország mögé csúszott, miután fenntarthatóság és megfelelõség részpontszámaiból is veszített. A jelentés szerint Lengyelországnak továbbra is jelentõs szerepet kellene szánnia a második nyugdíjpillérnek.

Svédország és Svájc is csak egy-egy helyet veszítettek a rangsorban Finnország felvételével.