50 milliárd körüli a kárkifizetés a pusztító cseh tornádó nyomán
2021.07.01

A csehországi biztosítótársaságok 3,6 milliárd cseh koronára (közel 50 milliárd forint) becsülik a múlt csütörtökön pusztító tornádó által okozott károkat – adta hírül a Radio Prague International.

A biztosítókhoz eddig mintegy 11 ezer kárigény futott be, nagyjából 31 milliárd forintnyi értékben, azonban a kárigények száma elérheti a 25 ezret is. Több száz esetben történt előlegfizetés az ingatlantulajdonosok felé. A biztosítók szerint a várható átlagos kifizetés eléri a 144 000 cseh koronát, vagyis közel 2 millió forintot.

A biztosítótársaságok már a tornádót követő este katasztrófahelyzetet jelentettek be - közölte a Cseh Biztosítók Szövetsége (CAP). Felállítottak egy speciális válságstábot, és a gyorsított kárfelmérés szabályait léptették életbe, hogy segítsék a katasztrofális károkkal küzdő ügyfeleket.

A kárt szenvedett ingatlanok mellett járművek is jelentős számban megrongálódtak, a biztosított károk becsült összege meghaladja a 3 milliárd forintot, az átlagos kárigény pedig megközelíti az 550 ezer forintot.

A vállalati ügyfelek esetében a kártérítések várhatóan főleg vagyonbiztosításhoz kötődnek, melyek teljes összege meghaladja a 13,7 milliárd forintot. A mezőgazdasági károk szintén 1,9 milliárd forinttal növelik a biztosítók kárkifizetéseit. A katasztrófa sújtotta vállalkozások különleges állami támogatásra is pályázhatnak.

Mint ismeretes, múlt hét csütörtökön a dél-morvaországi Breclav és Hodonin körzetekre több mint 200 km/h erősségű tornádó csapott le, heves zivatarok, teniszlabda méretű jégeső kíséretében. A kánikulát követően Nyugat- és Közép-Európában szélsőséges időjárási események sorozata okozott súlyos pusztításokat Csehország mellett Franciaország, Belgium, Hollandia, Svájc és Németország egyes részein.