Mit várnak 2015-tõl a hazai biztosítók?
2014.10.22
Nagy csodák nincsenek, és nem is várhatók a biztosítási piacon, abban azonban többnyire egyetértenek a biztosítási piac szereplõi, hogy a 2015-ös év hozhat konszolidációt a szektorban, amellett a szabályozás területén is van még tere a finomhangolásnak. A Tanácsadó magazin legfrissebb számából részletesen kiderül, mit gondolnak az egyes biztosítók vezetõi a piac 2014-es évérõl.

(A teljes cikket tartalmazó magazint a www.tanacsadomagazin.hu oldalról töltheti le.)

1. Az idei elsõ félév adatai és az év végi elõrejelzéseik alapján várhatóan sikerül-e a terveik szerint zárni a 2014-es évet? Milyennek értékeli biztosítójuk idei teljesítményét a piaci körülmények függvényében, mely területeken erõsített a társaság 2014-ben?
2. Véleménye szerint 2015 mirõl fog szólni a biztosítási piacon, és az Önök biztosítója mely termékek értékesítésére koncentrál majd hangsúlyosan?
3. Milyennek értékeli a piac jelenlegi szabályozottságát, mik azok a területek, amelyeken esetleg indokolt lenne a szabályozói finomhangolás?


Erdõs Mihály, elnök-vezérigazgató, Generali Biztosító

1. A Generali Csoport 2014 folyamán is a piac változásait és az ügyfelek elvárásait tartja szem elõtt, ugyanakkor a hosszú távú stabilitást elõtérbe helyezve az egyszeri hatásoktól és az éles árversenytõl mentes üzletpolitikát folytat, melynek köszönhetõen 2014-ben díjbevétel- és eredménynövekedést várunk, a stabil piaci részesedés megõrzése mellett. Összességében várhatóan sikerül terveink szerint zárni az évet.

2. Az „állandó” termékeink mellett nagy hangsúlyt fektetünk például 2014 során a nyugdíjbiztosításokra, a mezõgazdasági biztosításokra vagy éppen a vezetõ tisztségviselõk felelõsségbiztosítására. 2015-ben is ezt a stratégiát kívánjuk folytatni: továbbra is kiemelten kezeljük a lakásbiztosításokat, az élet- és balesetbiztosításokat és természetesen a gépjármû-biztosításokat is, de a nemzetközi Generali Csoport stratégiájával összhangban a közép- és nagyvállalati szegmens egységes kiszolgálására is nagy hangsúlyt fektetünk.

3. Mi a Generalinál üdvözlünk minden olyan piaci szabályozást és egységesítést, amely az ügyfelek érdekeit szolgálja. Minden szabályozási terület esetében igaz, hogy ha egy olyan megoldás születik, amely a szakma bevonásával készül, és jó az összes szereplõnek, szakmai alapokon nyugszik, illetve a transzparencia jegyében valósul meg, akkor elégedettek lehetünk.

Kádár Gabriella, vezérigazgató, CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt.
1.
Biztosítónk a korábban várt 2014 helyett már tavaly is nyereségesen mûködött, és az idei év elsõ eredményei is biztatóak. Az idei egyik legfontosabb célunk, hogy a nem-életbiztosításokkal foglalkozó leányvállalatunkat, a CIG Pannónia EMABIT-ot is profitábilis pályára állítsuk. Mindezek alapján arra számítunk, hogy az idei évet is nyereséggel zárjuk majd.

2. 2015-ben is hangsúlyt fektetünk a nyugdíjbiztosítási termékeink értékesítésére, fókuszban marad az egészségbiztosítás, valamint a vidéki lakosság körében már most is népszerû temetkezési biztosításunk is. A CIG Pannónia EMABIT-nál a vállalati ügyfelekre koncentrálunk, és továbbra is inkább a réspiacokat célozzuk meg. Több külföldi piacon határon átnyúló szolgáltatásként kiterjesztett garanciához vagy szállítmányozáshoz kapcsolódó termékeket értékesítünk, de szeretnénk további növekedést elérni a kezesi biztosítás, illetve a vezetõi felelõsségbiztosítások területén is.
Az organikus építkezés korlátait látva felvásárlásban is gondolkodunk, amely inkább állományvásárlásra, nem pedig cégvásárlásra vonatkozik.

3. A jövõben érdemes lenne további ösztönzõket bevezetni, amelyek az elõre látható és elõre nem látható élethelyzetekre való tudatos felkészülést segítik, hozzájárulva egyéni és a lakosság elöregedésébõl fakadó társadalmi problémák orvoslásához is.

Kaszab Attila, vezérigazgató-helyettes, K&H Biztosító
1.
Az elsõ negyedév végi eredményeink után, 2014 második negyedéve is szinte minden területen terveink szerint alakult. Különösen igaz ez kgfb-termékünkre, ahol idén is sikerült tovább javítanunk portfóliónk minõségét, és ezzel együtt eredményességét is. 2014-ben tovább folytatjuk kárrendezési és adminisztrációs folyamataink fejlesztését, ebben már jelentõs eredményeket értünk el. A piaci szabályozás lehetõségeit kihasználva bevezetésre került nyugdíjbiztosítási termékünk is, az elsõ félév folyamán tovább nõtt a tõkevédett jegyzések volumene.

2. Hasonlóan az idei évhez, 2015 is egyrészt a kgfb-rõl fog szólni, ahol a sok éve tartó átlagdíj-csökkenés trendje megfordulni látszik. Az idei évben már mutatkoznak a válságból való kilábalás jelei, például ismét többen és gyakrabban használják gépkocsijukat. Így 2015-re már a casco-piacon is elmozdulásra számítunk, de igaz ez a lakásbiztosításokra, valamint az élet- és nyugdíjbiztosításokra is.
Ugyanakkor 2015-ben nem „csak” termékekre kívánunk koncentrálni, hanem legalább ilyen fontosnak tartjuk, hogy folytassuk az idei évben már megkezdett szemléletváltást: a középpontban az ügyfélnek kell állnia. E szemléletváltás támogatása érdekében önálló ügyfélélmény csoport került felállításra.

3. A következõ évben már alkalmaznunk kell az EU-szintû Szolvencia 2 szabályozás elemeit, így sokkal nagyobb hangsúlyt kap saját (rövid és hosszú távú) kockázataink értékelése, egyrészt ez alapján kell meghatároznunk a biztonságos mûködéshez szükséges tõkeszükségletünket, de hatással van az irányítási rendszerre, a tartalékolásra és gyakorlatilag a Biztosító minden területének (együtt)mûködésére.
A magyar szabályozás még számos ponton változtatásra szorul, így a a nyugdíjbiztosításra vonatkozó szabályozás is. Az alacsony kamatkörnyezet által teremtett új helyzetre a magyar szabályozásnak is fel kell készülnie, könnyen lehet, hogy felül kell vizsgálni az életbiztosításoknál alkalmazott technikai kamat szabályozását.