Palotai: a biztosítók is hozzájárulnak a gazdaság finanszírozhatóságához
2014.11.06
A magyar gazdaság növekedési szempontjából még mindig meghatározó a felvevõ piacok alakulása, de a gazdaság belsõ motorjai is egyre erõsebbek. A gazdaság finanszírozhatóságához a biztosítók is komolyan hozzájárulnak – mondta az MNB monetáris politikáért felelõs ügyvezetõ igazgatója.

Az exportra támaszkodás túl nagy függést jelent a külsõ piacoktól, de ma már a lakosság belsõ fogyasztása és a beruházások is erõsen hozzájárulnak a növekedéshez – kezdte elõadását Palotai Dániel. Az infláció technikai értelemben most nulla körüli, de még jövõ év végén sem éri el a jegybanki 3% körüli célértéket. A megtakarítási ráta magas szinten áll, a háztartások még mindig óvatosak, ami az ország nettó finanszírozási képességét javítja. A lakosság megtakarítási szerkezete jelentõsen átalakult: kijöttek a bankbetétekbõl, átmentek állampapírokba és befektetési jegyekbe, de a készpénzállomány is növekedett. Nem látszik azonban, hogy életbiztosításokba jelentõs megtakarítások érkeztek volna az elmúlt években. Ezt komoly lehetõségként értékelte Palotai a biztosítók számára.

Eredményes volt az MNB ajánlása

Az MNB nyugdíjbiztosítási ajánlásával sikerült elérni, hogy a kiugróan drága termékeket kivonják a piacról. 2014. harmadik negyedévében 15 ezer darab feletti volt a szaporulat, az idõszak végén 45 ezer megkötött szerzõdés volt érvényben. A termékek 97%-a folyamatos díjas, összesen 50 elérhetõ termék van a piacon, ebbõl 45 UL, a teljes állománydíj pedig 9,5 milliárd forint körüli. Az egy szerzõdésre jutó éves állománydíj 212 ezer forint.

Az ajánlást követõen az látszik, hogy a teljes piacon a TKM szint nem haladja meg 2%-kal sem az ajánlott szintet. A lakossági megtakarítások markáns átalakulása segítheti a szektor jövedelmezõségének helyreállítását, az öngondoskodási hajlam növelését – véli Palotai.