Biztosítók mínuszban
2016.02.01
Kevés olyan szektor található a részvénypiacon, amely annyira ki lenne szolgáltatva az alacsony hozamkörnyezetnek, mint a biztosítók. Akad azonban más kihívás is náluk idén - írja a VG.hu.

Jellemzõen 10-15 százalékot veszítettek értékükbõl a Magyarországon is jelen lévõ biztosítók az év eddig eltelt részében. A két holland biztosító (az Aegon és az NN) pozitív, a Generali negatív irányban lógott ki a sorból. Utóbbinál Mario Greco vezérigazgató áprilisra bejelentett távozása okozta az igazi csalódást a befektetõknek, de az olasz bankokkal kapcsolatos fokozódó aggodalmak sem tettek jót a részvényárfolyamnak. A többi biztosító árfolyama kis túlzással csak együtt mozgott a piaccal.

Más tekintetben viszont kevésbé osztják a biztosítók a szélesebb részvénypiac vállalatainak sorsát. Az alacsony hozamkörnyezet például kifejezetten káros egyes biztosítóknak, és késlelteti a megtérülés növelésére tett költségcsökkentési, eszközértékesítési és akvizíciós erõfeszítések termõre fordulását. A Morgan Stanley elemzõi szerint az európai biztosítási piacon az Aegon, az Axa és a Prudential lehet a legnagyobb nyertese a hozamkörnyezet emelkedésének, ám ennek valóra válására még egy darabig várni kell.

Január 1-jén lépett hatályba a Szolvencia II., amely durva hasonlattal a bankok számára mérvadó bázeli szabályozás biztosítói megfelelõje. A biztosítók egy része ezekben a hetekben teszi közzé, miként felel meg a szabályozásnak, a már közzétett adatok alapján egyes viszontbiztosítók mellett a nálunk ismertebb nevek közül az NN, az Axa és az Allianz mutatta fel a legjobb számokat év elejéig. A biztosítók tõkemegfelelése az új rezsimben nagyon érzékeny a tõkepiaci mozgásokra, de ez inkább a tõzsdén kívüli, kisebb szereplõk számára jelenthet problémát.

Idén a biztosítók részvényesei olyan kihívásokkal szembesülnek az alacsony hozamkörnyezet mellett, mint a friss Szolvencia II. rezsimnek való megfelelésbõl fakadó belsõ tõkeképzési igény és óvatos üzletpolitika, a korábbi biztosítói tartalékfelszabadításokból származó pozitív eredménytételek kifulladása vagy éppen a vagyonbiztosítások árazási nehézségei. A legnagyobb biztosítókra többlet-tõkekövetelmények várnak, a digitalizáció továbbra is inkább kihívás, mint lehetõség a biztosítók számára, a biztosítói piac egyik erõsségének számító osztalékfizetés területén pedig más szektorokhoz képest kisebb növekedésre számíthatunk.

Vannak biztosítók, amelyek viszonylag alacsony osztalékfizetési rátájuk ellenére az átlagnál magasabb (5 százalék feletti) osztalékhozammal kecsegtetik a befektetõket. Ebbõl az egyetlen, de nem elhanyagolható szempontból az Aegon, az Aviva, az Allianz, a Swiss Re és az Uniqa részvényei nem számítanak túlárazottnak.