EIOPA: indokolatlan a beruházás-ösztönzés
2014.11.20
Az EU legfõbb biztosítási felügyeleti szerve óva int attól, hogy bizonyos eszközosztályok esetében befektetés-ösztönzõket alkalmazzanak a biztosítótársaságok esetében, mondván, ez akadályozná a prudens felügyeletet.

Az Európai Biztosítási és Foglalkoztatóinyugdíj-hatóság (EIOPA) elnöke szerint „a különféle eszközök megvásárlására szóló ösztönzõk nem lehetnek részei egy kockázat alapú, prudens szabályozásnak”. Gabriel Bernardino ezt egy pénzügyi konferencián mondta azzal kapcsolatban, hogy európai politikusok azt szeretnék elérni, hogy a biztosítók mintegy 8500 milliárd eurónyi kezelt vagyonuk minél nagyobb részét fektessék az Unió gazdaságába, amely jelenleg nem igazán pörög.

A legnagyobb európai biztosítók, így az Allianz, az Axa és a Generali is szívesen fektetne olyan hosszú távú projektekbe – például infrastruktúra fejlesztésbe, zöldenergia projektekbe – amelyek lejárata megfelel a szerzõdéses kötelezettségvállalásaiknak. Ugyanakkor a várhatóan 2016-ban életbe lépõ új tõkeszabályok túl költségessé teszik ezeket a befektetéseket, ezért meglehetõsen régóta lobbiznak azért, hogy a tõkekövetelményeket enyhítsék. A Szolvencia II esetében az infrastrukturális beruházások esetében akár 70%-os tõkekövetelményt is elõírhatnak, az ingatlanbefektetések tõkekövetelménye ezzel szemben csak 25%.

Bernardino szerint a biztosítók rosszul érvelnek, mivel a Szolvencia II által elõírt önálló kockázati díjakat diverzifikációval jelentõsen csökkenteni lehet, így relatíve vonzó beruházásnak tekinthetõk a fent említett eszközök.