Így módosulnak jövõre a lakástámogatások
2014.11.21
Több ponton is módosulnak jövõre a családok otthonteremtését elõsegítõ kormányrendeletek: jön a használt lakáshoz is igényelhetõ szocpol, és a kamattámogatott lakáshitel érintett periódusa is duplájára, 10 évre nõhet, ha új ingatlanról van szó – írja a VG Online.

A július elsejével hatályba lépõ változások közül a legfontosabb, hogy már egy gyermek után is lehet majd támogatást igényelni, illetve bevonják a kedvezményezetti körbe a használt lakásokat is. Utóbbiaknál feltétel, hogy legalább komfortos legyen az ingatlan, vagy – ha bõvítésrõl van szó – a bõvítéssel érje el a komfortos minõsítést.

A használt lakásoknál részletesen szabályozza a rendelet a négyzetméterenkénti maximális árat, hogy az visszaélésekre ne adjon lehetõséget, illetve valóban elsõsorban a rászorulók juthassanak elsõ saját otthonhoz. A közép-magyarországi régióban lehet a legmagasabb az elszámolható ár: Budapesten 260 ezer, a legkisebb négyzetméterenkénti maximummal az alföldi régióban kell számolni: a városoknál kisebb településeken 100 ezer forint a plafon.

A szocpol támogatási összege a gyermekek számától függõen változatlanul maximum 2,5 millió forint lehet. Az egy gyermek után járó támogatás mértéke 40 és 55 négyzetméter közötti alapterületnél 400 ezer, 55 négyzetméter fölött 500 ezer forint lesz majd. A jó energiabesorolású lakásoknál maradnak a többletek: az „A” minõsítés 1,1-es, az „A+” pedig 1,3-as szorzót ér majd. A szabályozás fontos új eleme, hogy a magzat a terhesség betöltött 24. hetét követõen már gyermeknek számít, illetve hogy a bõvítéssel az ingatlannak legalább egy lakószobával kell nõnie.

Fontos elem, hogy ötrõl tíz évre növekedhet az otthonteremtési kamattámogatott hitel támogatási idõszaka, ha új lakásra igénylik a hitelt. A támogatási idõszak kitolódása a már futó érintett szerzõdésekre is vonatkozik majd. A jogszabály új elemeként a részleges és teljes elõtörlesztés nem zárható ki a szerzõdéseknél.