Annyi lakáshitelt vettünk fel egy hónap alatt, mint korábban egy év alatt
2021.08.03

Nincs megállás a lakáshitelezésben: a Magyar Nemzeti Bank statisztikái szerint 2021 júniusában a pénzintézetek 136,4 milliárd forint értékben helyeztek ki lakáshitelt ügyfeleik számára. Ez minden idők legnagyobb kihelyezése, hiszen eddig a rekordot az idei év május hónapja tartotta 120,4 milliárd forinttal. A rekord nagyságát jól mutatja, hogy 2013-ban egész évben alig haladta meg a 121,3 milliárd forintot a lakáshitel-kihelyezés a piacon.

A március óta tartó rekord döntögetés eredményeképpen a bankok által kihelyezett lakáshitelek összege az első hat hónap alatt megközelítette a 600 milliárd forintot. Ez azt jelenti, hogy több mint harmadával nagyobb összeget vettek fel a bankoktól az ügyfelek, mint 2020-ban. Azt, hogy a lakáshitel piac nem csak a pandémiás évvel összevetve mutat kiváló adatokat, azt jól mutatja, hogy az év első hat hónapjában már 31 százalékkal több hitelt vettek fel honfitársaink, mint a 2019-es, korábbi rekordév első hat hónapjában.

A verseny jót tett a kamatoknak

Ahogy a money.hu júniusi és júliusi elemzéseiben is jelezte, a banki verseny júniusban még egyértelműen eltérítette a kamatokat, s csak mérsékelten érződtek a piaci kamatemelési várakozások az árazásban. Bár a hónapban az ügyfeleknek folyósított összes lakáshitel átlagkamata 16 bázisponttal, 4,13 százalékra emelkedett, s a 2021 áprilisi mélypontot jelentő 3,93 százalékhoz képest már 0,2 százalékponttal magasabb átlagszinten lehetett hitelt felvenni a piacon, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által mért drágulás nem mindenhol volt egyértelmű.

A legalább 5 maximum 10 éves időtartamra fixált hitelek esetében a 3,54 százalékos júniusi átlagos kamatszint mindössze 5 bázispontos növekedést jelent májushoz képest, miközben a fenti kamat 2 bázisponttal alacsonyabb volt júniusban, mint amilyen kamatszinten az ügyfelek idén januárban tudtak hitelt felvenni, ráadásul közel 1 százalékkal olcsóbban lehetett idén júniusban hitelhez jutni, mint 2019. nyarán. A végig fix (10 éven túli kamatfixálással bíró) kölcsönöknél szintén öt bázispontos emelkedést mutat májushoz képest a júniusi 4,52 százalékos adat. A kamat lényegében megegyezik a tavaly júniusi kamattal, míg 2019 júniusában a végig fix hitelt igénylő ügyfeleknek 75 bázisponttal magasabban, átlagosan 5,26 százalékon ketyeg jelenleg a hitele, mint amilyen kamaton az első nyári hónapban lakáshitelhez lehetett jutni.

Miután az 5 és 10 éves referenciakamat (BIRS) értéke az év első hat hónapjában 1,25, illetve 1 százalékkal emelkedett, a hosszan fix hitelek kamatának igen mérsékelt drágulása egyértelműem arra vezethető vissza, hogy a bankok zömének tapasztalatai szerint ma az ügyfelek jelentős része a hosszan fix kamatozást kínáló hiteleket keresi.

A 10 éves hitelt szeretik a legjobban

Ezen belül egyértelműen a tíz évre fixált kölcsönöket keresik leginkább az ügyfelek, hiszen itt számottevően alacsonyabb a kamat, mint a futamidő végéig fixált kölcsönöké. Az év első hat hónapjában folyósított 597,4 milliárd forintnyi hitel 58,2 százalékát a legalább 5, legfeljebb 10 évre fixált kölcsönök tették ki. Egy éve ezen kamatperiódus részaránya csak 55,8 százalék volt. A végig fix jelzáloghitelek részaránya eközben 14,2 százalékról 11-re olvadt, köszönhetően annak, hogy miközben az 5 és 10 évre folyósított hitelek részaránya éves szinten egyaránt 40 százalékot közelítő növekedést mutat, aközben a végéig fix hitelekből az első hat hónapban 66 milliárd forintot vettek fel az ügyfelek, ami mindössze 4 százalékos növekedést jelent.