Felvásárlások és összeolvadások várhatóak az európai biztosítási piacon
2014.12.02
A Fitch elõrejelzése szerint az új tõkeszabályozásra történõ áttérés, valamint a továbbra is alacsony jövedelmezõség miatt intenzívebb konszolidációra lehet számítani a kisebb európai biztosítók körében. A globális hitelminõsítõ intézet azt állítja, hogy a legtöbb nagy európai országban, a telített biztosítói piacokon a konszolidáció igen vonzó lehetõséget jelent a piaci részesedés növelésére egyes biztosítótársaságok számára.

Az alacsony kamatlábak miatt Európa- szerte csökkent a biztosítók profitja, sok helyen pedig a szabályozói változások is nyomás alá helyezték az üzleti modelleket. Az Egyesült Királyságban például a nyugdíjtörvény-módosítások érintették érzékenyen az járadékbiztosítókat. Valószínûleg ez is közrejátszott például az Aviva biztosító azon szándékában, hogy megvásárolja a rivális Friends Life biztosítót, amely méretgazdaságossá teheti az egyesített céget, és a szektor egészére is pozitív hatást gyakorolhat azáltal, hogy csökkenti a versenyt – állítja a Fitch Ratings.

A hitelminõsítõ szerint a telített piacokon az egyik legjobb lehetõség a biztosítók számára a piaci részesedésük növelésére, ha felvásárlásban gondolkodnak. A legvalószínûbb, hogy kisebb biztosítók között jönnek majd létre tranzakciók, mivel a Szolvencia II szabályozás bevezetése a nagyobb biztosítók számára nem jelent majd akkora problémát.

A Fitch szerint a nagyobb biztosítók ugyanis jobban felkészültek már az új szabályokra, és tõkéhez is könnyebben hozzáférnek, ha szükség lenne rá. A szabályok ugyan az arányosság elve szerint figyelembe veszik a biztosítók méretét is a tõkekövetelmények számításakor, lehetõvé téve a kisebb, kevésbé összetett cégek számára, hogy például saját forrásaik értékelésekor közelítéseket alkalmazzanak, ugyanakkor a Fitch szerint a Szolvencia II bevezetésével járó magas költségek nagyobb terhet jelentenek majd a kisebb társaságok számára, akik ráadásul nem is annyira felkészültek.

Hasonló következtetésre jutott a német pénzügyi felügyelet, a BaFin legutóbbi tanulmányában, miszerint ha a Szolvencia II már érvényben lenne, úgy a német biztosítótársaságok 25%-a – akik együttesen a piac 10%-át birtokolják – nem felelne meg az új tõkekövetelményeknek, ami arra enged következtetni, hogy valószínûleg a kisebb cégeknek gyûlne meg a bajuk az új szabályokkal.

Az új tõkeszabályokat 2016-ban vezetik be, addig a biztosítóknak még van idejük megváltoztatni üzleti modelljeiket, cégszerkezetüket és javítani fizetõképességüket, de a kamatlábak emelkedése is elõnyükre válhat addig. Összességében azonban az eredmények azt mutatják, hogy számos kisebb vállalat ki van téve a felvásárlás kockázatának, amiben más szereplõk lehetõséget láthatnak.

Az M&A tranzakciók, hitelminõsítés szempontjából akkor lehetnek pozitívak, amennyiben növelik a diverzifikációt, a piaci részesedést és méretgazdaságosságot eredményeznek. Kockázatot jelent ugyanakkor, ha a tranzakció végén nem sikerül a megjósolt szinergiákat realizálni, vagy ha rosszul integrálják az egyes rendszereket – figyelmeztet a Fitch Ratings.